Minden, ami maga a nyár, benne van egy falatnyi csodásan sárga kajszibarackban. A színe, mint a legszebb napsugárnak, az íze és az illata pedig olyan édes, hogy legszívesebben egész nap falatoznánk belőle. Sok országban terem, de nekünk mégis a hazai a legfinomabb. Nem véletlen, hogy a legelterjedtebb kajszibarack fajta neve egyszerűen csak ennyi: Magyar legjobb.

  • A kajszibarack, vagy más néven sárgabarack Kínából származik, közeli rokona a szilvának, és távoli rokona az őszibaracknak és a mandulának.
  • Az egykori Selyemúton keresztül jutott el Örményországba, ahonnan azután elterjedt az európai kontinensen.
  • Hazánkban először a XVI. században jegyezték fel a nevét, a Besztercei szószedetben.

A kajszibarack nem csak finom egészséges is. Fotó: 123rf.com

A kajszibarack nem csak finom, egészséges is. Fotó: 123rf.com

  • A kajszi, vagy a sárga szó azért került a neve elé, hogy meg lehessen különböztetni az őszibaracktól.
  • Korábban kétszintes kultúrában termesztették, vagyis a szőlők közé ültették a kajszibarack fákat. Ennek az volt az oka, hogy ha a szőlő elfagyna, a gazdák úgy érezték, a kajszibarack még mindig ki tudja húzni őket a bajból.
  • A rózsafélék családjába tartozik a kajszibarackfa, amely átlagosan 4-8 méter magasra tud megnőni.
  • Hazánkban Kecskemét a kajsziparadicsom.
  • Magyarországon a török hódoltság idején kezdték el termeszteni a kajszibarackot.
  • A kissé meszes talajon fejlődik a legjobban ez a hő- és fényigényes növény.
  • A kajszibarack felhasználási módjait szinte fel sem lehet sorolni. A csodásan aranyló baracklekvár a legtöbb háziasszony polcáról egészen biztosan nem hiányozhat. De kitűnő nyersen fogyasztva, vagy gyümölcslének kifacsarva is. Befőttként is rengeteg örömet tud okozni a hideg, téli napokon, visszacsempészve az aranyló nyári napsugár emlékeit. De aszalványként is rengeteg süteményt tesz még ízletesebbé. Gyümölcsbólékat is készítenek belőle, és nem feledkezhetünk meg a fantasztikus barackpálinkáról sem. Gombócba zárva pedig egyike azoknak az ételeknek, amelyeket a nagyi tud a legjobban elkészíteni.Gyümölcslevesbe, vagy szárnyashúsok töltelékeként is kiváló.
  • Tavasszal, közvetlenül a virágzás előtt meg kell metszeni a kajszibarack fákat.
  • A kajszibarack fa sok törődést igényel. Nagyon tápanyag és vízigényes, így ezeket meg kell adni neki, és akkor bőségesen meg fog jutalmazni minket a termésével. A szüret után is gondoskodnunk kell róla, hogy képes legyen a következő hónapokban kifejleszteni a termő rügyeket, és az új termő hajtásait. Lombját védeni kell az esetleges gombás fertőzésekkel szemben. Rendszeresen kell trágyázni, tavasszal nitrogént tartalmazó műtrágyával,ősszel és télen kálit és foszfátot tartalmazó műtrágyával.
  • Fő szüretelési időszaka a július. Azonban megjelent egy új fajta, a Carmingo, amely az összes kajszifajtánál később, augusztusban érik.

A baracklekvár nem hiányozhat a kamrák polcairól. Fotó: 123rf.com

A baracklekvár nem hiányozhat a kamrák polcairól. Fotó: 123rf.com

  • A kajszibarack igazi vitaminbomba. Gazdag kalciumban és káliumban, emiatt vízhajtó hatása van. Sok benne a foszfor és a nátrium, de ként is tartalmaz. Előszeretettel alkalmazzák a kozmetikában is, bőrszépítő és hajszépítő hatása miatt. Rengeteg benne a C és az A vitamin, mely késlelteti az időskori látásromlást. Niacin és folsav forrás.
  • Mivel a kajszibarack igen romlékony, a nagyüzemi felhasználás során nem várják meg a teljes érettségi szakaszt, hanem félérettként szedik le, de  így zamatanyagai még nem tudnak teljesen kialakulni.Ezért is érdemes a kertünkben legalább egy kajszibarackfát tartani, hiszen akkor megízlelhetjük, és üvegbe is zárhatjuk a tökéletesen érett gyümölcs csodálatos ízét.
  • A lombos kajszibarackfát nem szabad réztartalmú szerekkel permetezni, mert leveleik olyanok lesznek, mint amiket söréttel lőttek meg.
  • Igazán jól érzi magát a kajszibarackfa a napraforgók társaságában, azonban ne tegyük őt paradicsom és paprika szomszédságába, mert könnyen elkaphatja azok betegségeit.
  • A Himalája északnyugati csücskében él egy nép, a hunzák. Fehér hunoknak is nevezik őket, Attilától való származásuk miatt. A hunzák nem ismerik a pénzt és a technikai vívmányokat, azonban teljesen bio életmódot élnek, és minden nap fogyasztanak kajszibarackot. Ennek köszönhetően átlagéletkoruk közelít a 100 évhez.
  • Ahány ház, annyi sárgabarack lekvár recept. Azonban egy valami közös. A legfinomabb lekvár csak és kizárólag a tökéletesen érett, hibátlan, egészséges kajszibarackból készülhet.