A cékla, vagy más néven a céklarépa, régóta ismert salátanövény. Ezt a Földközi-tenger környékén őshonos növényt már  i.e. 3000-ben is kedvelték, de hazánkba csupán a 17. században vált ismertté. Azonban a valódi népszerűséget a 19. és a 20. század hozta meg számára.

Nem csupán a csodás ízének köszönheti, hogy sokan kedveljük, hanem jótékony hatásainak is.

  • A cékla dúskál antioxidánsokban, melyek védik a sejteket a külső szabad gyökök támadásaitól, így például a ráktól is.
  • Rengeteg vasat, kalciumot, magnéziumot és ásványi anyagokat tartalmaz, emellett bőségesen ellát téged vitaminokkal is.
  • Elkészítési formái végtelenek. Fogyaszthatod salátaként, készíthetsz belőle zöldséglevet, lehet sütemények alapanyaga is, de ha valami igazán csodásra vágysz, szedd ki bébi korában a földből, mosd meg alaposan, és grillezd meg! A tökéletes ízélményhez tekerd alufóliába, és úgy helyezd a rácsra, mert így a leve sem veszik el.
  • Piros színét a benne lévő pigmenteknek köszönheti, mely neve a betacianin. Kutatások igazolták, hogy különösen hatásos emiatt a máj-, a vastagbél- és a bőrrák ellen.

A cékla fogyasztásával sokat tehetünk egészségünkért. Fotó: 123rf.com

A cékla fogyasztásával sokat tehetünk egészségünkért. Fotó: 123rf.com

  • Mivel nitrátban is gazdag, hatásos vérnyomáscsökkentő szer, hiszen segít kitágítani az ereket. Ehhez mindössze napi 2,5 deciliter céklalevet kell elfogyasztanod, ami nem csak egészséges, de nagyon finom is.
  • Méregtelenítő és zsírégető hatása miatt tökéletes társad lehet a fogyókúrákban is. Erős májtisztító hatása miatt segít megszabadulni a méreganyagoktól, a betain pedig segít a zsírok lebontásában. Ezt még fokozhatod, ha sárgarépával és uborkával együtt készítesz belőle italt. A betain gyulladáscsökkentő is, és megelőző hatása is van.
  • Nitrát tartalmának köszönhetően segíti a szervezted oxigén felhasználását, így edzések alatt is számíthatsz rá. Ha edzés előtt fogyasztod, kevésbé fogsz elfáradni, ha utána, akkor segít az edzés utáni regenerálódásban. Az állóképességedet is javítani fogja.
  • C vitamin tartalma kimagasló, így igazi immunrendszer bomba. De pontosan emiatt segít a bőrhibák eltüntetésében is, mivel a pigmentfoltokat is halványítja.
  • Magas vas és folsav tartalma miatt segít a vérszegénység leküzdésében is.
  • A cékla rokonságban áll a spenóttal és a mángolddal.
  • Akad belőle sárga színű is, mely leginkább Nagy-Britanniában fordul elő, és arany cékla a neve. Olaszországban fehér változata is van, amelyben bordó erek futnak.
  • Szinte valamennyi B vitamint tartalmazza, így hatásos a daganatos megbetegedések leküzdésében.
  • A vasforrások közül a szervezetünk a legjobban a céklában található vasat tudja hasznosítani.
  • A nem ökológiai termesztésből származó cékla nitrát tartalma magas lehet, ezért fontos, hogy otthon termeszd, vagy ellenőrzött forrásból vásárold.
  • Természetes színezékként is bevetheted, például sütemény készítéskor.
  • A cékla népszerűsítésére még fesztivált is rendeztek. Az elsőt 2016-ban, Szentistvánbaksán.
  • Ha valami igazán különlegessel szeretnéd feldobni a nyári családi kerti bulikat, készíts céklafagyit! Szükséged lesz hozzá 3 db. közepes nagyságú céklára, 3 dl tejre, 6 dl tejszínre, 1 db. vaníliarúdra, 13 dkg porcukorra és 8 tojás sárgájára. Első lépésként mosd meg alaposan a céklát, szárítsd meg, majd fóliával letakarva tedd egy órára 200 fokra előmelegített sütőbe, a sütőlapra. Miután elkészült, hagyd, hogy kihűljön, majd hámozd meg. Az így előkészített céklából 16,5 dkg-ra lesz szükséged, melyet darabolj fel. A tejet és a tejszínt tedd egy lábasba, kapard bele a vaníliarúd tartalmát, majd anélkül, hogy forrna, alacsony lángon kevergesd. Vedd le a tűzről és szűrd át, majd keverd ki külön a tojás sárgáját és a cukrot, és óvatosan csurgasd bele a tejes keverékbe. Add hozzá a darabokra vágott céklát is. Habverővel keverd az egészet csomómentesre, Tedd fagyigépbe, vagy egy műanyag, mélyhűtésre alkalmas dobozba, és tedd a mélyhűtőbe. Ezután már csak a türelmedre lesz szükséged, hiszen 1 napot kell rá várnod, és máris megkóstolhatod a csodás céklafagyit. Azért, hogy teljesen jó legyen az állaga, mielőtt tálalod, fél órára vedd ki a mélyhűtőből. A tökéletes ízélményhez adj hozzá némi meggyet, csokidarabokat, de akár citrommal és lime-mal is megbolondíthatod.

  • A cékla fogyasztása sajnos okozhat kellemetlen perceket is. Akár allergiás tüneteket is kiválhat, így érdemes óvatosan bánni vele. A fruktán is okozhat egészségügyi panaszokat, puffadást, görcsöket és akár hasmenést is.
  • A céklából még pálinka is készül. Ez tulajdonképpen egy zöldségpárlat. Nem minden párlat pálinka, de minden pálinka párlat. Vagyis a cékla esetében azért nem beszélhetünk pálinkáról, mert az hivatalosan csak cefrézett, majd főzött gyümölcsből készülhet. De természetesen az ízélmény ezzel nem törődik, és akárhogy is nevezzük, a lényeg, hogy igazán finom.

A céklalé egészséges és finom frissítő. Fotó: 123rf.com

A céklalé egészséges és finom frissítő. Fotó: 123rf.com

  • Az ókori rómaiak afrodiziákumként gondoltak a céklára. Ennek az oka az lehet, hogy a céklában bór van, amely felelős a nemi hormonok termelődéséért. A régi bordélyházak falát gyakran díszítették céklát ábrázoló képekkel.
  • A benne lévő triptofántól jobb lesz a hangulatod. Ezért igaz a mondás, miszerint "ha céklát eszel, boldog leszel".
  • A viktoriánus korban a nők előszeretettel használták vörös hajfestékként.
  • Ha beszínezi a ruhádat, soha ne használj meleg vizet az eltávolítására! Hideg vízzel tudod eltüntetni a ruhákból, ha pedig a kezedet színezte be, a citromleves kézmosás lesz a segítségedre.
  • Segít az időskori demencia lassításában, és a stressz kezelésében is.