Akkor is élvezheted a kertedben termett finomságokat, ha nincs minden évben veteményesed. Legalábbis akkor, ha tudod, melyik növényeket elég egyszer elvetned ahhoz, hogy éveken át hozzák a termésüket.

Ezekre a növényekre éveken át számíthatsz.

A metélőhagyma, ha már egyszer termett a kertedben, éveken át teremni fog - tudjuk meg a kiskegyed.hu cikkéből. Ráadásul a metélőhagyma a kertbe vonzza a méheket és más beporzókat. A metélőhagyma a kertben vagy cserépben is termeszthető, így akkor sem kell lemondanunk róla, ha nincs kertünk.

A torma is olyan zöldség, amely éveken át terem a kertünkben. A torma rendkívül szívós, gyorsan növekszik, és gondozást sem igényel. De hasonlóan ragaszkodik hozzánk és a kertünkhöz az oregánó is.

A rukkola éveken át velünk marad

A rukkola nagyon könnyen termeszthető. Nagyon kedveli a napos helyeket és jól tűri a szárazságot. Kiváló salátákhoz, szendvicsekhez és még a pizzára is remek. A rukkola fiatal leveleinek rendszeres szedése serkenti a növekedést, így többször is be lehet takarítani egy szezon során.

A rukkola nagyon igénytelen növény, így semmiféle előképzettség nem kell ahhoz, hogy rukkola legyen a kertünkben, vagy a balkonunkon. Gyorsan fejlődik, és kis helyen is elfér, így mindenki számára ideális, saját salátanövény. A rukkola utolsó pillanatos növény, hiszen magjai akár 2-3 hét alatt kihajtanak, és máris felhasználható.

A rukkola nem igényes a talajra, így szinte bárhol megterem, és a nyár végén üresen maradt ágyások is kiválóak a számára. A legjobb, ha általános termőföldet használunk hozzá.

Ha a kertbe vetjük, akkor alaposan gyomláljunk ki előtte, hiszen úgy sokkal egyszerűbb lesz a betakarítása. A rukkola magjait a vetést követően alaposan öntözzük meg. Szereti a napos, félárnyékos és meleg helyeket, így akár az ablakban is jól fogja érezni magát.

A csírázás megtörténtéig folyamatosan nedvesítsük az ültetvényt. Azonban a későbbiekben se hanyagoljuk el az öntözést, mivel így fog igazán gyorsan növekedni a rukkola. A rukkola három hét után már szedhető, egészen a hideg időkig. Mivel a leszedett levelek nagyon hamar fonnyadásnak indulnak, mindig csak annyit szedjünk le róla, amennyit fel is kívánunk használni.

spárga kertben

A spárga is nagyon hűséges és évekig a kertedben marad. Fotó: Shutterstock

A rukkola balkonládákban vagy cserépben is termeszthető a teraszon, erkélyeken vagy az ablakban. Szereti a félárnyékos helyet, a túl sok napsütés hatására ugyanis levelei sötétebbek, íze pedig erőteljesebb lesz. A rukkolát érdemes még zsenge korában leszedni, mivel ekkor még nem érezhető a kesernyés íze. Minél idősebb a növény és minél nagyobbak a levelei, annál csípősebb és keserűbb az íze. 

Érdemes spárgázni a kertben

Ha a spárga megvetette a lábát a kertünkben, éveken át örülhetünk a termésének. spárga kedveli a meleget, így a kert napos részét válasszuk ki számára. Hosszú éveken keresztül nem igényel átültetést, így olyan helyet keressünk neki, ahol sokáig tábort verhet. A spárga igényli a jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajt, de akár magaságyásban is kiválóan érzi magát.

A magról nevelt spárga sajnos három évig várat magára, amíg szüretelni lehet, mégis, ez a legolcsóbb módja termesztésének. A magokat tavasszal kell elvetni, de ne közvetlenül a szabadba vessük, hanem inkább cserépbe. Az 5 cm nagyságú cserépbe két magot vessünk. Ahogy a palánták növekednek, ültessük őket egyre nagyobb cserépbe, majd egy év elteltével ültessük csak ki őket tavasszal a szabadba.

Szabadföldön 40 cm sortávolságra, egymástól 5-6 cm távolságba vessük a magokat, 3-4 cm mélységben. Mivel szüksége van a rendszeres tápanyag utánpótlásra, érdemes humusszal feltölteni a földjét. Ügyeljünk rá, hogy folyamatosan gyomtalanítsuk, és mulcsozzuk.

A spárga részére bakhátat kell készíteni. Ez 25-30 cm magas és ugyanilyen széles kell, hogy legyen, majd a betakarítás után húzzuk szét a bakhátat, hogy a növény új energiához juthasson.  A spárga a szedés időszakában és az azt követő vegetációs időszakban is sok vizet kíván, így fontos, hogy rendszeres legyen az öntözés.

A spárga szedése sok feladattal ját. A betakarítás áprilisban kezdődik, és egészen június közepéig tart. Először a zöldspárga szedésének ideje jön el. A halványító, vagy fehér spárgánál azokat a sípokat szedjük le, amelyek a bakhát tetejét elérték. A sípok hossza körülbelül 22 cm. A sípokat tőből törjük ki, különben a visszamaradt csonk miatt a tő elpusztulhat. A zöldspárga esetében a még zárt pikkelyű sípokat kell betakarítani, melyek hossza körülbelül 27 cm.

Az oregánó is hűséges a kertünkhöz

Az oregánó kedveli a napsütéses, száraz körülményeket. Könnyen termeszthető és kertünkbe vonzza a méheket és a pillangókat. Éghajlatunkhoz olyan mértékben volt képes alkalmazkodni, hogy sem a nagy nyári melegek, sem a téli fagyok nem ártanak meg neki. Fontos, hogy az oregánó, vagyis a szurokfű területét folyamatosan tartsuk tisztán az évelő gyomoktól, így sem tarack, sem gyökérmaradványok ne maradjanak a földjében.

Az oregánó szaporítható tőosztással és palántázással egyaránt. Ha még nincs oregánó a kertünkben, akkor a tavasszal szabadföldbe, cserépbe vagy hideg fólia alá elvetett magokból már nyárra kifejlődik a kiültethető palánta. A magok elvetésére a március és április időszaka a legmegfelelőbb, amikor már elmúltak a fagyok.

A legjobb, ha a magokat aprómorzsás vagy homokos talajba vetjük. Ne vessük mélyre, hanem csak 0,5-1,0 cm vastag magtakaró föld kerüljön rá, különben nagyon rossz lesz a kelés. A vetést követően ne feledkezzünk meg róla, hogy hengerezéssel tömöríteni kell a talajt. A palántákat nyár közepén lehet elültetni. Az erősebbeket nyugodtan ültessük el egyesével, míg a gyengébbeket érdemes párosával elültetni. A palánták esetében 50-60 cm-es sor- és 20-30 cm-es tőtávolsággal számoljunk.

Mivel kártevője nem igazán ismert, így a gyomtalanításon kívül túl sok teendőnk nem lesz az oregánóval. Érdemes azonban az ültetés évében egyszer vágni, míg a következő években akár kétszer is vághajtuk. Az első szedésre a virágzás idején, júniusban kerüljön sor, a másodikra az oldalhajtások megerősödésekor, szeptemberben.

Adjunk helyet ezeknek a zöldségeknek a kertünkben, megéri!