Ezek egyébként mind ott voltak a kertekben eddig is, viszont most eljött az idő (hiába alakul csapadékosan az idei év, ez most kegyelmi állapot, a tendencia nem ez), hogy ezeket részesítsük előnyben. Hogy melyek ezek: például a tökfélék, a cukkini, a spárgatök, patisszon, sütőtök, a görögdinnye, az édesburgonya (batáta), a mángold és a csicsóka.

A tökfélék meleg-, és fényigényes növények. Kedvelik a jó szerkezetű talajokat és rendkívül tápanyagigényesek. A gyakran vízállásos területeket abszolút nem tolerálják, így ha öntözünk, ügyeljük, nehogy túlöntözzük. A szárazságot viszonylag jól tűrik, de ha van rá lehetőségünk, néha kínáljuk meg őket némi vízzel, mert ugyan gyökérzetük mélyre nyúlik, nagy leveleik (kivétel a görögdinnye) sokat párologtatnak.

zöldségek

A tökfélék népszerű képviselője a cukkini – fotó: pixabay

Az édesburgonya az utóbbi időben nemcsak a kertek slágernövénye, hanem a konyháké is, hiszen változatos ételek készíthetők a különböző ízű gumókból. Ugyancsak tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajt igényel. Sok melegre van szüksége, ezért a legnaposabb helyre ültessük. A szárazságot jól bírja (főleg amikor már lombozata fedi a talajfelszínt), de az öntözés befolyásolja a gumóméretet.

zöldségek

Az édesburgonya/batáta nemcsak a kertek slágernövénye, hanem a konyháké is – fotó: pixabay

csicsóka gumós évelő növény, a fészkesvirágzatúak családjába tartozik, rokona a napraforgónak. Akár három méter magasra is megnő, gumóját fogyasztjuk, szárát pedig állatok takarmányozására szokták használni. A csicsóka nem igényel túl sok gondozást, jól tűri a szárazságot és a különféle talajviszonyokat is. Gumóról könnyen ültethető, utána már agresszíven terjed. Ha vetésforgóban termesztjük, felszedéskor ügyelni kell arra, hogy minden aprócska gumó kikerüljön a földből, másként gyomosítani fogja a kertet.

zöldségek

A csicsóka a napraforgóval áll rokonságban – fotó: pixabay

A mángold tulajdonképpen három zöldség egyben, egyesíti magában a spenót, a spárga és a rebarbara tulajdonságait. Zöld leveleit a spenóthoz hasonlóan készíthetjük el, de keverhetjük zöldsalátákhoz nyersen is. Kevés fokhagymás vajon megpárolva, tejszínnel pedig halak és húsok kiváló körete. A parajhoz hasonlóan túróval keverve rakott tésztákat, sós lepényeket is tölthetünk vele. A mángold fényigényes növény, meleg, napos helyet válasszunk számára. Vízigénye kelés után, illetve fiatal korában, az intenzív növekedés idején jelentős, de akkor még általában van elegendő természetes csapadék. Később, amikor jön a hőség, már nagy levelei takarják a talajfelszínt és védik a kiszáradástól.

zöldségek

A mángold nagy levelei később takarják a talajfelszínt, így csökkentve a párologtatást – fotó: pixabay