A gyümölcsök és a zöldségek kiváló rost- és vitaminforrások, ezért érdemes őket napi rendszerességgel fogyasztani. Az amerikai táplálkozástudományi társaság, az American Society for Nutrition Baltimore-ban tartott éves konferenciát, ahol egy új tanulmány eredményeit mutattak be.
Az alacsony fogyasztás hatásai
A 2010-ben majdnem 1,8 millió szív- és érrendszeri halálozás az alacsony gyümölcsbevitel, 1 millió a nem megfelelő zöldségbevitel számlájára írható - írta meg a Phys.org.
Az ideálisnál kevesebb gyümölcs fogyasztása miatt az utóbbi időszakban duplája volt az alacsony zöldségbevitel miatti halálozásnak. A becslések szerint a világon 7 szív- és érrendszeri halálozásból legalább egyet a nem elegendő gyümölcs fogyasztása és 12-ből egyet a kevés zöldség fogyasztása okozza.
"Eredményeink az egész világon a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelésére buzdítanak, ezzel csökkenne a megelőzhető halálozások száma"
- mondta el Victoria Miller, a Tufts Egyetem táplálkozástudományi tanszékének kutatója, a tanulmány szerzője.
A kiváló rost-, kálium-, magnézium-, az antioxidáns-forrásokról kimutatták, hogy csökkenthetik a vérnyomást és a koleszterinszintet. Javíthatják a bélbaktériumok állapotát és összetételét. Akik gyakran esznek zöldséget és gyümölcsöt, azok kisebb eséllyel híznak meg, ezáltal csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.
"A táplálkozástudomány eddigi prioritása az egész világon az elegendő kalória- és vitaminbevitel, valamint a hozzáadott só- és cukormennyiség csökkentése volt. A tanulmány rávilágít, hogy a fókuszt át kell helyezni a gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek fogyasztására, ezzel elképesztő mértékben javítható a Föld népességének egészsége"
- tette hozzá Dariush Mozaffarian, a tanulmány másik szerzője.
Mennyi az annyi?
A tudósok a táplálkozási irányelvek és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatai alapján az optimális fogyasztási mennyiség a gyümölcsökből 300 gramm, ami két kisebb almát jelent. A zöldségekből viszont legalább 400 grammra van szükség, ami három csésze répa mennyisége.
A világ népességének 82 százalékára kiterjedő étrendfelmérések és az országonként rendelkezésre álló élelmiszerek alapján becslést tettek. Megnézték az egyes országok zöldség- és gyümölcsfogyasztását, összevetették azt halálozási okokkal, illetve a szív- és érrendszeri betegségek elégtelen zöldség- és gyümölcsbevitel okozta kockázataival.
Több millió halál
A 2010-es adatokból kiderül, hogy a világon évente 1,3 millióan halnak meg stroke-ban, valamint több mint 520 ezren szívkoszorúér-betegségben. Ez a nem megfelelő mennyiségű gyümölcsfogyasztás számlájára írható. Az elégtelen bevitel 200 ezer embernél storke-ot és 800 ezernél pedig szívkoszorúér-betegséget okozhat.
A hatás ott a legszembetűnőbb, ahol kevés a gyümölcs és zöldség fogyasztása. Dél- és Kelet-Ázsia, illetve Fekete-Afrika térségében kevés gyümölcsöt fogyasztottak, magas volt az ehhez kapcsolható stroke miatti halálozás. Ezzel együtt Közép-Ázsiában és Óceániában az alacsony zöldségfogyasztást mértek, amely gyakran okozott szívkoszorúér-betegséget.
Mi a helyzet a tengeren túlon?
Az Egyesült Államokban évente 82 ezren halnak meg az alacsony zöldségbevitel miatt és 52 ezren az elégtelen gyümölcsfogyasztás miatt. Amerikában és az egész világon a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a vezető halálokot - írta meg a Femina.
A férfiak esetében rosszabbak a számok. A kutatók szerint ez azért van így, mert a nők általánosságban több zöldséget és gyümölcsöt esznek.
Mi a megoldás?
Egyes fajták csökkenthetik az LDL-koleszterinszintet, védik a szívet, de olyan betegségek ellen is védelmet nyújthatnak, mint a Parkinson-kór. A meggyről például kiderült, hogy napi két és fél deciliter 100 százalékos meggylé fogyasztásával hatékonyan megelőzhetjük a későbbi szívbetegségek kialakulását.
Az eper pedig különösen ajánlott a várandósok számára. Magas folsavtartalommal rendelkezik, ezáltal segít megelőzni a fejlődési rendellenességeket. Jódtartalma nélkülözhetetlen a magzat hormonális rendszerének, valamint az agyának fejlődéséhez és működéséhez.
Májusban és júniusban érdemes napi rendszerességgel fogyasztani a magyar szamócát - fotó: pexels.com
A málnáról köztudott, hogy a benne fellelhető kempferol nevű flavonoid semlegesítheti a rákkeltő vegyületeket. Csökkentheti az LDL-koleszterin szintjét a vérben, amely megóvhat bennünket a szívbetegségtől.
A legfrissebb kutatások kimutatták azt is, ha nem eszünk megfelelő mennyiségű gyümölcsöt, akkor az közvetlen összefüggésben lehet a depresszióval. Egy spanyol tudós szerint minél többet eszünk zöldeket és bogyósokat, annál kisebb az esélye a mentális problémák kialakulásának.