Habár egynyári növényként tekintünk rá, a paprikát is lehet teleltetni. Ez több szempontból is hasznos, hiszen egyrészt nem kell új növényt ültetni következő évben, ráadásul az idősebb növények hamarabb fognak teremni, és bőségesebben is. Főleg, ha van egy kedvenc chilipaprikánk, egészen biztosan azt szeretnénk, ha minél tovább látna el minket termésével.
Ezért az a legegyszerűbb, ha megóvjuk, és így egészen biztosan meg fogja tudni fűszerezni az ételünket és az életünket jövőre is. Paprikázzuk hát fel a mindennapjainkat. Mert a paprikán túl a kertben végzett testmozgás is erősebbé fog tenni minket. Na és persze a büszkeség sem semmi, amit a saját termesztésű chili tud adni.
Így teleltesd a paprikát
Habár a paprikát át tudjuk teleltetni, ez nem azt jelenti, hogy egész évben teremni fog. Így tehát melegház nélkül ne reménykedjünk benne, hogy télen is el fog látni minket terméssel. Viszont jövőre is ellát minket termésével.
A paprikát könnyen át lehet teleltetni. Fotó: Shutterstock
1. Először is nézzük át a növényt, és ha lehetséges, csak egészséges példányt teleltessünk át.
2. Távolítsuk el a száraz leveleket a paprikáról, és tisztítsuk meg, amennyire csak lehetséges.
3. Szedjük le róla az összes termést, majd cserepestől vigyük be.
4. Keressünk a számára egy olyan helyet, ahol szárazon, 13 Celsius-fok körüli hőmérsékleten tudjuk tartani. Túl sok fényre nem lesz szüksége, de egy kis ablak legyen a helyiségen.
5. Ezután már csak nagyon ritkán szabad öntözni. Figyeljük a növényt, hogy nehogy elszáradjon, de ahogy egyre inkább távolodunk az ősz elejétől, úgy lesz egyre kevesebb öntözésre szüksége, így akár 2-3 hetente is elég vizet adnunk neki.
6. Ne ijedjünk meg, ha azt vesszük észre, hogy a levelei kezdenek lehullani, hiszen ez a teleltetéssel együtt jár. A növény ilyenkor már nyugalmi állapotban van, és felkészült a télre.
7. Ha már elszáradtak a levelei, metsszük meg a paprikát úgy, hogy meghagyunk néhány nagyobb, Y alakú hajtást. Az Y felső két szára 3-5 cm hosszú legyen. Ne ijedjünk meg, tavasszal új hajtásokat fog hozni, viszont így sokkal könnyebben vészeli át a teleltetést.
8. Amikor végre itt a tavasz, április közepe körül kerüljön át a paprika egy melegebb, világosabb helyre, de még ne tegyük ki a kertbe! Kezdjük el gyakrabban öntözni, de nagyon ügyeljünk rá, hogy elkerüljük a túlöntözést. Hamarosan új hajtásokat fog hozni, és körülbelül 4 hét múlva, amikor már biztosan nem kell fagytól tartanunk, kikerülhet a kertbe.
Így termessz otthon chilipaprikát
Aki szereti a csípős ételeket, az előbb vagy utóbb el fog jutni odáig, hogy saját chilipaprikája legyen otthon. És ha már egy van, akkor legyen persze több is, mert ahány fajta, annyiféle íz és annyiféle erősségi fok. Ráadásul, ha nincs is kertünk, a balkon is kiváló helyet biztosít számára. Ehhez azonban fontos, hogy tisztában legyünk a sikeres chilipaprika termesztés részleteivel.
1. Először is, nagyon fontos, hogy honnan szerezzük be a magokat. A sikeres terméshez elengedhetetlen, hogy ellenőrzött forrásból szerezzük be azokat. Azonban ez még messze nem elég a sikerhez.
2. A chilipaprika palántája nagyon igényli a fényt. Ehhez azonban nem elég, ha kitesszük az ablakpárkányra. Mivel ez a fénymennyiség kevés lesz számára, a növény a fényforrás felé meg fog nyúlni, ezáltal el fog vékonyodni a szára, és gyenge lesz. A fényhiány miatt a növények jóval érzékenyebbek lesznek, így gyakrabban fordulhatnak elő náluk a különféle gombás megbetegedések. Éppen ezért nem árt, ha mesterséges fényt biztosítunk a palánták számára, amely kertészeti boltokban szerezhető be.
3. A csíráztatásnál a tálcákat zárjuk le folpackkal, mely segít bent tartani a hőt és a párát. Azonban ügyelni kell rá, hogy elkerüljük a penészedést és a gombásodást, így naponta levegőztetni kell, miközben ügyelni kell arra is, hogy a földje soha ne száradjon ki.
4. A chilipaprika palánták hőigénye csírázáskor magas, szikleveles korban alacsonyabb, a lomblevelek kifejlődésekor pedig ismét magasabb. Az optimális hőmérséklet csírázáskor 28-32 Celsius-fok, a szikleveles fázisban 17-22 Celsius-fok, míg a lombleveles növényeknél 20-24 Celsius-fok. Az ideális páratartalom 70-80%. Csíráztatás során fontos, hogy ha nedves ruha közé helyeztük a magokat, azok soha ne száradjanak ki.
Aki szereti a csípős ételeket, annak érdemes chilipaprikát nevelnie. Fotó: Shutterstock
5. A kicsírázott magokat vessük könnyű, laza szerkezetű, enyhén savas talajba. Amikor megjelennek a lomblevelek, nagyobb párologtatásra van szükség, és egyre több öntözésre.
6. A chilipaprika érzékeny a hidegre, így teleltetésre van szüksége. Télen, amikor a hőmérséklet lecsökken, a chilipaprika nyugalmi állapotba kerül és tavasszal hajt ki újra. Azonban télen is szüksége van fényre, és legalább 18-22 Celsius-fok közötti hőmérsékletre. Azonban alacsonyabb hőmérsékleten jóval kevesebbet párologtat, így nincs szüksége olyan mértékű öntözésre, mint az év többi szakaszában. Tavasszal, amikor megindul a hajtásnövekedés, nitrogén-tartalmú műtrágyát adagolva segíthetünk neki a fejlődésben.
7. Ha úgy látjuk, sárgulnak a chili levelei, nem növekszik eléggé, vagy kezd elszáradni, akkor egészen biztosan nem kap meg valamit, amire szüksége lenne. Akut hiánybetegség akkor alakul ki, amikor a növény nem jut hozzá bizonyos ásványi anyagokhoz, napfényhez, kellő mennyiségű vízhez, amely akkor vált át krónikus hiánybetegséggé, amikor ez az állapot tartósan fennáll. Így nagyon fontos, hogy az első tünetek megjelenésekor változtassunk a tartási feltételein, és próbáljunk meg mindent megadni neki, amire a fejlődéséhez szüksége van. Sok sikert kívánunk!
Ismerd meg a chilipaprika csípős történetét
A chilipaprika a trópusi és szubtrópusi égövön termesztett, csípős termésű paprikafajták összefoglaló neve, amelyek közül egyesek a cserjés paprika, mások a közönséges paprika, a bogyós paprika vagy a kínai paprika fajok változatai. Ezekből készítik a Cayenne-bors nevű fűszert is, amely ismerős lehet, ha előszeretettel böngésszük a különféle chili fűszerkeverékek összetevőinek listáját. Hazánkban egy apró termetű változata díszpaprikaként ismert.
A magyar nyelvben használt egyéb elnevezései még a cayenne-i paprika, amerikai paprika, angol paprika, aranybors, guineai bors, magyar bors, macskapöcspaprika vagy az ördögbors. Az angol nyelvben a chili pepper elnevezés valamennyi paprikafajta termését jelöli, így az édes csemegepaprikáét is.
Indiában, Afrikában és Mexikóban van a legnagyobb hagyománya a fogyasztásának, így itt termelik meg a világ chilipaprika termésének nagy százalékát. Nagyon kedvelik emésztést serkentő hatása miatt, hiszen fogyasztása fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását, melyek az étel lebontását teszik lehetővé. A fogyókúrázók is számíthatnak rá, hiszen jó szolgálatot tesz anyagcsere-gyorsító tulajdonságainak köszönhetően. A felgyorsult anyagcsere során a szervezet többet éget el a zsírraktárakból, így a chilipaprika fogyasztásával saját magunkat is fogyaszthatjuk.
A chilipaprika olyan fontos ásványi anyagok forrása, mint a kálium, a foszfor és a kalcium, valamint a Béta-karotin és a bioflavonoidok, mely anyagok semlegesítik a szabad gyököket, így védelmet nyújtanak a rák ellen. Magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet, elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket és erősíti a látást. És természetesen a legunalmasabb ételt is új ízben és színben tünteti fel.
A chili nem csak finom, de nagyon egészséges is. Fotó: Shutterstock
Kapszaicin, a titkos csodafegyver
Az erős paprika legnagyobb ütőkártyája nem más, mint a benne található kapszaicin. A kapszaicin kitűnő fájdalomcsillapító, emellett pedig hatékony a rákos megbetegedések ellen is. A vizsgálatok alapján a prosztatarák, illetve az emlőrák esetén a leghatásosabb, de kitűnő segítséget nyújt gyomorbántalmak esetén is, mivel védi a gyomor nyálkahártyáját.
Sokáig azt gondolták, hogy az erős paprika átok a gyomorfekélyben szenvedők számára, azonban a legújabb kutatások szerint éppen ellenkezőleg, hiszen a kapszaicin növeli a gyomor nyálkahártyájának vérellátását, így regenerálja azt. De emellett még kitűnő fájdalomcsillapító is, és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Számíthatunk rá migrén, vagy izületi panaszok esetében, de még a kozmetikában is használják, krémek alapanyagaként.
A kapszaicin emellett csökkenti a vércukor szintet, szabályozza a vérnyomást, segít megelőzni a vérrögképződés kialakulását, fokozza a kalóriafelhasználást és a zsírégetést. Azonban fogyasztásában igen fontos a mértékletesség, hiszen a túl sok kapszaicin ingerelheti a gyomrot, és akár allergiás reakciót is kiválthat.
Chiliben gazdag ételeket kívánunk!