Azt eddig is tudtuk, hogy ez az édes, lédús, zamatos gyümölcs nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is, hiszen számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

A görögdinnye jótékony hatásai

A görögdinnye több mint 90 százaléka víz, így segít, hogy hidratált maradj a nyári melegben, és edzés utáni folyadékpótlásra is kitűnően alkalmas.

Rendszeres fogyasztása tisztítja az ereket, segít az emésztésben és a szervezetedben felhalmozott salakanyagok eltávolításában. A dinnye az izzadással elvesztett folyadék mellett az ásványi anyagokat is segít pótolni, ami ebben a hőségben különösen fontos.

A görögdinnyében található kálium, kalcium, magnézium, valamint A-, B- és C-vitamin, kalóriatartalma pedig rendkívül alacsony: 100 gramm görögdinnye mindössze 30 kalóriát tartalmaz.

A dinnye színét adó likopin nevű karotinoid erős antioxidáns, amelynek fogyasztása segíthet egyes daganatos megbetegedések, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

A görögdinnyében számos értékes vegyület található, nagyobb mennyiségben fogyasztva csökkentheti a szervezetben található gyulladást.


23 érdekesség a görögdinnyével kapcsolatban

1. Az első feljegyzett görögdinnye-betakarításra csaknem 5000 évvel ezelőtt került sor Egyiptomban.

2. Magas víztartalma miatt az első felfedezők a görögdinnyét használták ivókulacsként.

3. Már az Egyesült Államokban 1796-ban megjelent első szakácskönyv is tartalmazza a savanyított görögdinnyehéj receptjét.

4. A Guinness Rekordok Könyve szerint a világon valaha termelt legnehezebb görögdinnye 158,984 kilogrammot nyomott, és a Tennessee állambeli Sevierville-ben termesztették.

5. Japánban kifejlesztették a szögletes görögdinnye termesztésének technikáját. A kocka alakúra formázott dinnyéket speciális edényben termesztik. Növekedés során a dinnye felveszi az edény alakját. A speciális figyelmet igénylő termesztés miatt a kockadinnyék ára legalább duplája a hagyományosénak.

6. A világ 96 országában több mint 1200 fajta görögdinnyét termesztenek.

7. Kína áll az 1. helyen a világ görögdinnye-termelésében.

8. A görögdinnyét 2007-ben Oklahoma állam hivatalos zöldségeként fogadták el.

9. A közhiedelemmel ellentétben a görögdinnye magjainak lenyelése nem káros, és nem növeli a vakbélgyulladás kialakulásának kockázatát.

10. A görögdinnyemag-köpés 1995-ös világrekordja 22,91080 méter.

görögdinnye

A világ 96 országában több mint 1200 fajta görögdinnyét termesztenek – fotó: Shutterstock

11. Egyiptomban és Izraelben elterjedt szokás a görögdinnyét feta sajttal fogyasztani.

12. A görögdinnye rokona az uborkának és a sütőtöknek, közös tulajdonságuk a magas víztartalom.

13. A görögdinnye 92%-a víz és 6%-a cukor.

14. Az Egyesült Államokban 2007 óta a július hivatalosan a görögdinnye hónapja az USA-ban.

15. Létezik mag nélküli dinnye is, mely nem genetikailag módosított, hanem egy különleges hibrid faj.

16. Létezik piros, fehér, narancssárga, citromsárga és zöld húsú görögdinnye is.

17. A dinnye szép lassan növekszik és érik meg, egyes fajoknak 130 meleg napra is szüksége lehet ahhoz, hogy be tudjon érni.

18. Ha vendégségbe megyünk Kínában vagy Japánban, illik görögdinnyét vinni ajándékba.

dinnye

Létezik piros, fehér, narancssárga, citromsárga és zöld húsú görögdinnye is – fotó: Shutterstock

19. A görögdinnye őse ma is megterem vadon az afrikai Kalahári-sivatagban. Magas pektintartalma miatt Zimbabwe területén ma is felhasználják lekvárkészítéshez.

20. Rendkívül magas víztartalma miatt Afrika egyes vízhiányos részein kifejezetten vízforrásként termesztik. Feljegyzések szerint egy menekülésben levő katona csak görögdinnyéhez jutott hozzá, és másfél hónapig életben maradt.

21. Egy vietnami legenda szerint egy hat hónapig száműzetésben levő herceg számára egy madár a csőréből ejtett ki egy görögdinnyemagot, a gondozott növény termést hozott, így a herceg túlélte a veszélyes időszakot.

22. Az ókori Egyiptomban dinnyét helyeztek a halottak mellé, mert úgy tartották, hogy az édes gyümölcs táplálja őket a túlvilágon.

23. A görögdinnyének nemcsak a húsa és a magja, de a héja is ehető.

görögdinnye

A görögdinnyének nemcsak a húsa és a magja, de a héja is ehető – fotó: Shutterstock

Olvasd el a dinnyével kapcsolatos alábbi cikkeinket is:

Ha nyáron te is nap mint nap eszel görögdinnyét, jó, ha ezeket tudod róla

Mi történik a szervezeteddel, ha megeszed a dinnyemagot?

Források: mindmegette.hu 1, mindmegette.hu 2, interfood.hu, nlegeszseg.hu, tudatosvasarlo.hu