A fekete retek csípős, mégis kedves hozzád. Fotó: 123rf.com
Júliusban kapsz egy újabb esélyt, és a már kiürült ágyásaidat újra élettel töltheted meg. A hónapos retekre minden évben számíthatsz, hogy az elsők között örvendeztet meg a termésével, de a retekszezon koránt sem ér véget a nyár elejével. Több retekfajta is van, amelyek másodvetésként termeszthetők, ráadásul nem csak finomak, de nagyon egészségesek is.
A fekete héjú retkeket kifejezetten másodvetésre találták ki. Ilyen például az erfurti kerek fekete, vagy a Black Spanish. Tenyészidejük jóval hosszabb, mint a hónapos reteké, átlagosan 3-4 hónap, azonban érdemes várni rájuk, hiszen a zöldségekben kevésbé bővelkedő őszi és téli hónapjainkat tudják megédesíteni termésükkel.
A lazább szerkezetű, homokos talajt kedvelik, és mivel július végétől augusztus elejéig vethetőek, tökéletes másodvetési növények. Ne ültesd őket árnyékos helyre, a napfény hatására lesznek ugyanis szép nagyok a gumóik. Azonban, ha elmúlnak a nyári éjszakák, a fekete retek akkor sem esik pánikba. Számára a hűvösebb őszi időjárás sem okoz gondot, hiszen akár még a kisebb fagyokat is képes károsodás nélkül átvészelni.
A fekete retket már az ókori Egyiptomban is gyógyszerként alkalmazták, jelentős mennyiségben tartalmaz ugyanis A, B, C és E vitaminokat, de kalciumot, vasat, magnéziumot és számtalan egyéb nyomelemet is.Nagy barátja a májnak, hiszen hozzájárul sejtjei megfelelő működéséhez és regenerálódásához, de önzetlen növényként nem csak erre az egy szervre koncentrál. Arra is jut ideje, hogy serkentse az epehólyag működését, megakadályozva így az epekőképződést. Sőt, elődeink úgy vélték, a fekete retek leve az egyetlen, amely képes feloldani az epekövet. A népi hagyományok tudtak egy eszelős reszelős módszert is, miszerint minden nap le kell reszelni egy fekete retket, kinyomni a levét és egy evőkanálnyit meginni belőle, ami által igazán egészségessé tudunk válni, hiszen természetes vízhajtó és méregtelenítő hatása révén segíti a káros anyagok szervezetünkből történő mielőbbi távozását.
És ez még nem minden, hallhatnánk, ha egy televíziós reklámműsorban próbálnának meg minket rábeszélni a fekete retekre. A benne található raphanin vegyület ugyanis hormon kiegyensúlyozó hatású, elsősorban a pajzsmirigyre nézve, így képes megakadályozni annak kialakuló betegségeit. De kitűnő köhögés, torokfájás és orrdugulás kezelésére is.
Eszelős reszelős változatban is. Fotó: 123rf.com
Nem csak reszelve jó. Vágd le a tetejét, és kapard ki a belsejét, majd a keletkezett üregbe tegyél 2-3 evőkanál mézet. Többet ne, hiszen a retek levet fog ereszteni és ki fog folyni belőle. A levágott tetőt tedd vissza fedőként, majd hagyd egy éjszakán át állni. Másnap reggel töltsd a keletkezett folyadékot egy kis üvegbe, és használd, ha fáj a torkod, vagy köhögsz.
Egy régi mondás szerint fogyasztása "reggel méreg, délben étek, este orvosság" amelyben annyi igazság van, hogy éhgyomorra nem szerencsés fogyasztani.
Az íze a többi retekéhez képest karakteresebb, kissé emlékeztethet a tormára. Téli salátaként társíthatod sárgarépával, karalábéval, céklával. Felkarikázva kitűnő szendvicsek mellé, de hasábokra vágva mártogatósként is csodás élményeket fog okozni. Ha túl csípősnek ítéled meg, fogyasztás előtt egy órával sózd be, és ha még ezután is túl erős neked, akkor egyszerűen mosd át vízzel. Ha le akarod győzni az ellenállását, egyszerűen főzd meg, és így minden csípősségét elveszítve nyújt majd élvezetet étkezéseid során.