Ha ősz, akkor sütőtök szezon. Kinézzük, kopogtatjuk, forgatjuk, kiválasszuk a számunkra legtökéletesebbet és megfaragjuk. Szívesen használjuk díszítésre is, akár a kertben, akár a lakásban, de mivel nagyon finom, így rengeteg finomságot is készíthetünk belőle. Ráadásul amellett, hogy illatával és ízével teljesen rabul ejt minket, még nagyon egészséges is a fogyasztása. Ismerkedjünk hát meg vele közelebbről is.
Amit eddig talán nem is tudtál a sütőtökről
- A sütőtök a második világháború után népeledelnek számított Magyarországon. Olcsó volt és laktató, ami akkoriban még sokkal fontosabb volt, mint manapság.
- A sütőtök serkenti a máj működését, így kitűnő máj- és vesebetegségek esetén.
- Kiváló hashajtó és béltisztító, ezért a fogyókúrák vagy a tisztítókúrák segítőjeként is hasznos társunk lehet.
- Magas A-, B-, C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően igazán finom megoldás, ha fel szeretnénk erősíteni az immunrendszerünket a téli hidegek előtt.
- Ha nátha, akkor sütőtök. Kiváló megfázás esetén is, emellett gyulladáscsökkentő és rák-megelőző hatása is van.
- Gazdag béta-karotinban, mely nélkülözhetetlen az egészséges szem számára.
- Fogyasztatjuk sütve, köretként, desszertként, levesként. A magja pirítva elengedhetetlen kelléke az izgalmas filmeknek és focimeccseknek. A pirított tökmag különféle ételek díszítésére és ízesítésére is alkalmas. A sütőtökkrém leves is sokkal finomabb, ha pirított tökmagot szórunk a tetejére.
- Ha az ideális tököt keressük, akkor figyeljük a héját. Ha az ép, akkor belül sem okozhat nekünk kellemetlen meglepetéseket.
- Amerikában Halloween ünnep alkalmával megfaragják, és töklámpásokat készítenek belőle. Ez a szokás már hazánkban is nagyon népszerű.
- Hazánk leghíresebb sütőtöktermesztő vidéke Nagydobos környékén van.
A sütőtök az ősz kedvenc csemegéje. Fotó: 123rf.com
- A sütőtök hely- és melegigényes növény. Szinte bármilyen talajon megterem, azonban ahhoz, hogy kellően finom és méretes legyen, sok vízre van szüksége.A kert azon pontjaira is el lehet ültetni, amelyek kihasználatlanok, mint amilyen a kertünk leghátsó sarka. Ott kedvére növekedhet, senkit sem fog zavarni, és ráadásul segítségével a kert minden négyzetméterét ki tudjuk használni.
- Levelei márványozottak, virágai sárgák és tölcsér alakúak.
- Magas a kalóriatartalma, de C-vitaminban sem szűkölködik. Ezen kívül kalcium és foszfor tartalma is jelentős.
- Magját nem csupán pirítva jó elfogyasztani hanem tökmagolaj is nyerhető belőle.
- Az egyeduralkodó, hatalmas méretű, Nyagydobosi fajta mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvend a körte alakú, 3-4 kg tömegű kanadai sütőtök. Ezt a fajtát ráadásul felaprítva gyorsabban lehet megsütni, mint a régi sütőtökfajtákat. Kiválóan alkalmas a sütés mellett bébiételekhez is.
Néhány finom recept
Adunk néhány ötletet, hogy milyen módon készítheted el a legfinomabban a sütőtököt.
Sütőtökkrém leves
Hozzávalók: 1 db közepes sütőtök, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 db burgonya, 2 gerezd fokhagyma, hántolt tökmag, só, bors.
A vöröshagymát és a fokhagymát vágd kockákra, dinszteld meg, és add hozzá a megpucolt, felkockázott tököt és a burgonyát. Adj hozzá vizet, és főzd tovább. 10 perc múlva öntsd fel húsleves alaplével vagy vízzel úgy hogy éppen elfedje. Add hozzá a fűszereket. Amikor a tök megpuhult, botmixerrel turmixold össze. Pirítsd meg a tökmagot egy serpenyőben, majd tálaláskor szórd a leves tetejére.
Sütőtök chips
Hámozd meg a sütőtököt. A magokat nehogy kidobd! Pirítsd meg és csemegézzetek belőle. Vágd a lehető legvékonyabb szeletekre. Ebben a zöldségtisztítót is segítségül tudod hívni. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra,majd béleld ki a tepsiket sütőpapírral, és spricceld be olajjal. Terítsd el rajta lazán a sütőtök szeleteket úgy, hogy ne érintkezzenek egymással. Sózd meg alaposan és a sütőtökszeletekre is spriccelj egy kis olajat. 20 perc alatt süsd ropogósra. Időnként rázogasd meg sütés közben a tepsit, hogy minden szelet egyenletesen süljön át. Ízlés szerint ízesítheted chilipaprikával vagy fahéjjal.
A sütőtök megannyi finom étel alapja. Fotó: 123rf.com
Sütőtök lekvár
Hozzávalók: 2 kg sütőtökpüré, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 kg cukor, 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék,
1 teáskanál pektin.
Ha nem szeretnéd, hogy túl karácsonyi legyen az íze, akkor mézeskalács fűszerkeverék helyett ízesítsd a saját ízlésed szerint. Jól illik a sütőtökhöz a fahéj, a szegfűszeg, a koriander, a szerecsendió, az ánizs, a kardamom és a narancshéj.Tedd az összetevőket egy nagy lábasba, majd 5-6 percig főzd, és rotyogtasd, kevergetés mellett. Vigyázz, mert a sütőtök szeret puffogni, így könnyen le tud fröcskölni téged!
A pektin azért kerül bele, mert enélkül nem lenne elég szilárd a lekvár állaga. Így 1 evőkanál cukorral összekeverve kell hozzáadni és két percig együtt főzni. A lekvárt tedd steril üvegekbe, zárd le azokat. Ezután fordítsd egy pár percre fejjel lefelé az üvegeket, hogy még tovább álljon el a csodás sütőtök lekvárod.