Zöldségfélének tartjuk, de nevezhetjük akár gyümölcsnek is, ugyanis a kellemes íze miatt fogyaszthatjuk úgy is, mint a gyümölcsöt. Több olyan paradicsomfajta létezik, amelynek édes az íze. Most elsősorban az ipari termesztésűeket takarítják be, viszont a hagyományos, folytonnövő lugas paradicsomok a nyár második felétől egészen késő őszig, sőt az első fagyokig szedhetők – írja a novenyvedoszer.hu
Zöldségfélének tartjuk, de nevezhetjük akár gyümölcsnek is – fotó: pixabay.com
A paradicsom termesztése igen nagy körültekintést igényel
A paradicsomot a magyar konyha az olyan alapételeihez használja, mint amilyen a lecsó, vagy a pörkölt. A gasztronómia világában a paradicsomot (Solanum lycopersicum) zöldségként kezelik és emlegetik, de botanikai szempontból gyümölcsnek számít - mert virágból fejlődik ki, maggal rendelkezik mellyel szaporodásra képes.
Több mint 10 ezer fajtája ismert, jelentős részüket azonban nagyon nehéz beszerezni. Minden fajta sajátos jellemzőkkel bír, más az erőssége, a gyengesége vagy a különlegessége. Európába Amerikából került, nagyon rövid idő alatt meghonosodott a feldolgozóiparban és a házi kertekben egyaránt, de a termesztése igen nagy körültekintést igényel.
A klímaváltozás a paradicsomra is hatással van
A termesztő gyakran szembesülhet olyan nem várt következménnyel, ami könnyen meghiúsítja a sikeresnek számító terméseredmények elérését. Ilyen a klímaváltozás, aminek a paradicsom is az elszenvedőjévé vált: a megnövekedett erőteljes napsugárzás ennél a növénynél is problémát okozhat, mivel a bogyók megéghetnek a túlzott napfényben. Ezért sok esetben árnyékolni kell a paradicsomot azért, hogy a héja ne égjen meg.
A napégés azonban csak az egyik tényező, a másik probléma - a legyengülés pedig ebből adódik, ami miatt könnyen elszaporodnak a kártevők és kórokozók.
A paradicsomnak több mint 10 ezer fajtája ismert, jelentős részüket azonban nagyon nehéz beszerezni – fotó: pixabay.com
Fontos tanácsok, amelyeket érdemes megfogadni a szakértőtől
Az ELTE Füvészkertjének igazgatója, Dr. Orlóci László minden évben Paradicsom Napokat szervez a Füvészkertben, amit mindig nagy érdeklődés övez: a paradicsomot továbbra is nagyon kedvelik a termesztők és a vásárlók. A szakértő tanácsait célszerű megfogadni.
- A paradicsom helye – a növény általában a naposabb, fény által jobban bejárt részeket szereti, ezért az ültetés során erre fokozottan figyeljünk. Árnyékos helyen nem igazán érzi jól magát, sok esetben a kötődése is elmarad.
- A talaj minősége – ne termesszünk hosszú évekig ugyanazon a helyen paradicsomot, alakítsunk ki forgó rendszert. Ezzel megakadályozható, hogy a talajban felszaporodó kártevők és kórokozók (fonálféreg, talajlakó gomba) jelentős kártételt okozzanak,
- A talaj állapotának javítása – szerencsére erre számos biológiai módszer létezik, segítségükkel mérsékelhetjük a vegyszerek használatát és a környezetszennyezést. A talajlakó, hasznos élőlények, egyrészt pusztítják a fonálférgeket, másrészt kiszorítják a káros gombákat.
- Agrotechnikai műveletek – ezek közül az egyik legfontosabb a kacsozás, ha pedig folytonnövő a paradicsom, akkor azt támrendszerhez kell kötni, majd a növekedés során a fattyú hajtásokat alulról felfelé el kell távolítani, hogy ne árnyékolja le a fejlődő terméseket, illetve, hogy megakadályozzuk a legsúlyosabb betegség, a peronoszpóra terjedését.
- Poloska elleni harc – a poloskák bosszantó tevékenysége, a szívogatás miatt élvezhetetlenné válik a termés, rothadásnak indul a paradicsom. Amennyiben nem szeretnénk mérgező vegyszereket használni, akkor biológiai módszerre gondoljunk, és válasszunk olyan növényi olajokat, kivonatokat, amelyek távol tartják a poloskákat.