Nem véletlen, hogy a gidák is odavannak a kecsketejért. Fotó: 123rf.com
Miért egészséges a kecsketej?
A kecsketej alacsony zsír-és kalóriatartalmú, így egészen biztosan nem fogsz elhízni tőle. Sőt, mivel elősegíti az anyagcsere működését, még fogyhatsz is a fogyasztásával. Gazdag kálciumban, amely segít, hogy csontjaid egészségesek maradjanak. Fehérjedús, tartalmaz még foszfort, B2 és B6 vitamint, A vitamint, rezet és szelént. Kálium tartalma segít megelőzni a magas vérnyomást és véd az érelmeszesedéstől.
A kecsketej jóval könnyebben emészthető, mint a tehéntej, mivel zsírmolekulái tízszer kisebbek. Emellett sok olyan enzim is megtalálható benne, amely segíti az emésztést, ezért még a laktóz érzékenyek is képesek az esetek nagy többségében kecskesajtot fogyasztani. A kecsketej és a kecskesajt nagyon fontos D vitamin forrás. Nem csupán a tudatos táplálkozás során járunk jól, ha kecsketejet, kecskesajtot fogyasztunk, hanem a légúti betegségek, allergiák enyhítésében is a segítségünkre vannak. Ha sikerült meggyőzni téged, hogy miért is próbáld ki ezt a finom csemegét, akkor reméljük a készítéséhez is kedvet fogsz kapni.
Alvadék a formában. Fotó: 123rf.com
Készíts gyorsan és egyszerűen kecskesajtot!
Amire szükséged lesz:
- Akkora űrtartalmú edényt használj, amennyi tejet fel fogsz dolgozni, mert így sokkal jobban meg tudja tartani a megfelelő hőmérsékletet.
- Kell egy speciáils tejhőmérő, amely alkalmas arra, hogy akár 65 fokot is mérjen anélkül, hogy elrepedne.
- Szükséged lesz még hagyományos pelenkákra.
- Nem árt, ha van egy sajtformád és sajtprésed, de ha nincs, ezeket könnyen helyettesítheted.
- Legyen kéznél egy fakanál és szűrőkanál.
- A sajtkészítéshez tejoltó és CaCI2 is szükséges. Ezeket könnyen beszerezheted az internetről, de a tejoltót helyettesítheted ecettel vagy citromsavval is.
- Ezen kívül még konyhasóra lesz szükséged.
A házi készítésű sajt igazán különleges. Fotó: 123rf.com
A gomolya típusú kecskesajtkészítés folyamata
Hozzávalók:
- 10 liter kecsketej
- 120 dkg só
- 2,7 ml tejoltó enzim
- 2 ml CaCI2
Most kezdődik a varázslatos sajtkészítés:
- A tejet melegítsd fel 36 fokosra. Úgy mérd meg, hogy előtte megkevered, mert a teteje mindig hidegebb, mint az alja. Fontos, hogy pontosan mérd, és se több, se kevesebb ne legyen!
- Ezután add hozzá a CaCI2-t, majd hevítsd tovább 38 fokosra. Ne melegítsd tovább a tejet, zárd el alatta a tűzhely lapját. Add hozzá a tejoltót, jól keverd meg, majd 25 percig hagyd állni. Az alvadék akkor jó, ha elválik az edény falától. Az állaga olyan, mint egy pudingé.
- Amikor összeállt az alvadék, egy késsel egészen az aljáig vágd fel, másfél-két centiméterenként. Ezt tedd meg merőlegesen és átlósan is, hogy 1-2 cm nagyságú alvadékszemek alakuljanak ki. Fontos, hogy egyenletes méretűek legyenek, mert a túl apró keményebb, a túl nagy pedig savósabb lesz. Körülbelül 8-10 percig vágd az alvadékot hogy valóban teljesen egyformák legyenek a rögök.
- Ezután takard le 10 percre. Ezalatt leülepedik az alvadék és az edény tetejére kerül a savó.
- Egy szűrő segítségével nyomd le az alvadékot, és egy merőkanállal próbálj meg minél több savót leszedni róla. Ha tartasz malacokat, imádni fogják, ha a kihűlt savóba áztatod az eledelüket.
- Finoman, kézzel forgasd át az alvadékot.
- Ezután fűszerezheted ízlés szerint. Használhatsz chili paprikát, lilahagymát, borsot, vagy amit csak szeretnél.
- Készítsd elő a kívánt formát, és kézzel helyezd bele az alvadékot. Háromszor-négyszer nyomkodd meg, hogy kijöjjön belőle a savó.
- A formát teljesen töltsd meg az alvadékkal.
- A forma tetejére helyezz egy préslapot, és súlyozd le egy kiló súllyal. 10 percenként forgasd meg,vagyis vedd ki a formából és megfordítva tedd vissza. Ezt csináld 10 percenként egy órán keresztül, majd kétóránként forgasd 24 órán keresztül, hogy minél szebb legyen a formája. Soha ne tedd a hűtőbe ilyenkor, hanem hagyd szobahőmérsékleten.
- Amikor kicsepegett és megszilárdult a formában, készíts sófürdőt, és helyezd bele 6 órára. Soha ne használj jódozott sót, mert akkor nem tud kialakulni a sajt kérge. A sófürdőhöz forralj fel 4 liter vizet, adj hozzá 80 dkg sót, majd hűtsd vissza 16 fokosra. Ebben kell áztatni a sajtot 10 órán keresztül, amelynek felénél, vagyis 5 óra elteltével, fordítsd meg a sajtot. Fontos, hogy a sajtok úszni tudjanak a vízben. Ha nem akarod, hogy túl sós legyen, akkor kicsit kevesebb ideig hagyd benne, ha sósabban szereted, hagyd benne tovább.
- A sófürdő után 3-4 napig érlelni kell a sajtot. Ezt 16-18 fokos hőmérsékleten kell megtenni.
Jó étvágyat kívánunk!