Szereted a csípős ízeket? Azt is, ami már inkább erős, mint csípős? Akkor ezt a fűszerkeveréket neked is ki kell próbálnod! Ráadásul nem is kell messzire menned, hiszen már hazánkban is kapható. Így, ha elég bátor vagy, megízlelheted ezt az igazán ütős kombinációt.
A származási ország Kína, a fűszerkeverék neve pedig magyarra fordítva "zsibbasztó". A nevét pedig nem véletlenül kapta a "mala" fűszerkeverék.
Ismerd meg a zsibbasztó fűszerkeveréket
Ha Kínában ételt rendelünk, és annak nevében szerepel a „mala" szó, akkor biztosak lehetünk benne, hogy kiváltképp csípős fogásról van szó - tudjuk meg a vince.hu cikkéből. A mala fűszerkeverék neve azért lett „zsibbasztó", mert annyira intenzív, hogy már egy falat után zsibbadni és égni kezd tőle a szájunk.
Ezt pedig a két fő összetevőjének, a szecsuáni borsnak és a szecsuáni paprikának köszönheti. Az égő érzés tehát garantált. A mala fűszerkeverék ízvilága régiónként eltérő, de kötelezően tartalmazni kell a szecsuáni borsot és paprikát. Ezek mellett tartalmazhat szegfűszeget, fokhagymát, kardamomot, édesköményt, gyömbért, fahéjat és sót.
A szecsuáni bors íze feldobja a mala fűszerkeveréket. Fotó: Shutterstock
A szecsuáni bors felel a zsibbasztó hatásáért, amit a benne található hydroxy-α-sanshool nevű molekulának köszönhetünk, míg a forróságot, vagyis az erőt a szecsuáni paprika adja, amely a paprikafajták csípősségét mérő Scoville-skálán 50-75 ezer közötti SHU-t (azaz „hőegységet") ért el. Csak hogy legyen viszonyítási alapunk, ilyen számokkal büszkélkedhet a tabasco vagy cayenne-i paprika is. Ez nekünk nagyon is durván hangzik, azonban Kínában a szecsuáni paprikát csupán mérsékelten csípősnek tartják.
Ezekhez az ételekhez próbáld ki a mala fűszerkeveréket
A mala fűszerkeverék nem csupán intenzív, de nagyon komplex ízt kölcsönöz az ételeknek. Ázsiában szívesen fogyasztják a hot pot technikával készült fogásoknál, melyek lényege, hogy az asztal közepén rotyogó alaplében a vendégek saját maguk főzhetik meg a különböző alapanyagokat.
A hot pot mellett a mala fűszerkeverék remekül illik a különféle levesekhez, de akár a sült krumplit vagy a pörköltféléket is megfűszerezhetjük vele. Ázsiában meg szokták szórni vele a burgonyachipszet, sőt, a pattogatott kukoricát is, de kiváló a különböző mártogatós szószokhoz is.
A szecsuáni bors titkai
A szecsuáni bors leggyakoribb két jelzője, hogy citrusos és tüzes. Ez a különleges fűszer Kínában, Szecsuán tartományban őshonos és habár borsnak nevezik, nem tartozik a borsok családjába.
A szecsuáni bors íz- és illathordozó része a magot borító héj. A szecsuáni borsot ismerhetjük még kínai vagy japán bors néven is. A fűszerhez megpörkölik majd megőrlik a barnás héját, és önállóan vagy más fűszerekkel együtt használják.
Gyakori társasága a csillagánizs, a fahéj, a szegfűszeg, és a római kömény, melyekkel együtt alkotják a kínai ötfűszer fűszerkeveréket. A szecsuáni bors jótékonyan hat az egészségünkre, mivel szélhajtó, görcsoldó, vértisztító és emésztést segítő tulajdonságai vannak.
Ismerd meg a chili csípős történetét
Sokak csípős kedvence a chili. A chilipaprika a trópusi és szubtrópusi égövön termesztett, csípős termésű paprikafajták összefoglaló neve. Ezek között egyesek a cserjés paprika, mások a közönséges paprika, a bogyós paprika vagy a kínai paprika fajok változatai. Ezekből készítik a Cayenne-bors nevű fűszert is, amely népszerű összetevője a különféle chili fűszerkeverékeknek.
A magyar nyelvben használt egyéb elnevezései még a cayenne-i paprika, amerikai paprika, angol paprika, aranybors, guineai bors, magyar bors, macskapöcspaprika vagy az ördögbors. Az angol nyelvben a chili pepper elnevezés valamennyi paprikafajta termését jelöli, így az édes csemegepaprikáét is.
A szecsuáni bors íze a paprikával együtt adja a különösen erős ízélményt. Fotó: Shutterstock
A chili nem csak csípős, de még egészséges is. Kedvelt emésztést serkentő hatása miatt, hiszen fogyasztása fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását, melyek az étel lebontását teszik lehetővé. A fogyókúrázók is számíthatnak rá, anyagcsere-gyorsító tulajdonságainak köszönhetően.
A chilipaprika ezek mellett olyan fontos ásványi anyagok forrása, mint a kálium, a foszfor és a kalcium, valamint a Béta-karotin és a bioflavonoidok, mely anyagok semlegesítik a szabad gyököket, így védelmet nyújtanak a rák ellen. Magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet, elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket és erősíti a látást. És természetesen a legunalmasabb ételt is új ízben és színben tünteti fel.
Az erősség fokozatai
A paprika a kapszaicin miatt csíp. Sokszor nem is érezzük elsőre, hogy mennyire, ennek az oka pedig, hogy a paprika húsának szár közeli része erősebb, mint a hegye. Itt tartalmazza ugyanis a legnagyobb mennyiségben a kapszaicint.
A paprika csípősségét a Scoville-egységgel határozzák meg. Ez a paprika kapszaicin tartalmát mutatja meg. A tiszta kapszaicin 15 millió Scoville-egység. A magyar csípős paprika erőssége 100-150 Scoville-egység. A világ legerősebb paprikáját kizárólag kesztyűben lehet megérinteni, különben nagyon hosszú ideig okoz égő érzetet az őt megérintő kezén.
Ez a paprika Ausztráliában található, egy gilisztatenyésztő telep közelében. Állítólag az onnan elfolyó víz kitint tartalmazott, mely nagyban hozzájárulhatott a paprika ilyen szintű erősségének kialakulásához. Ez a chili 1,4 millió Scoville-egységet tartalmaz.
A csípős ízek szerelmeseinek érdemes megkóstolni az új fűszerkeveréket, de persze csak mértékkel.