Sokan gondolják úgy, hogy a fűszerek bármeddig elállnak a konyhapolcon, pedig ez nem igaz! A valóság az, hogy ezek az aromás kis csodák idővel elvesztik ízüket, illatukat, sőt bizonyos esetekben akár meg is romolhatnak. A The Daily Meal összegyűjtötte a leggyakoribb fűszerek eltarthatósági idejét és azokat a jeleket, amik arra utalnak: ideje megválni tőlük.

Paprika

Akár édes, akár csípős, a paprika jellemzően 2-4 évig őrzi meg frissességét. Fogyasztása ezután sem jelent veszélyt az egészségre, azonban íze kevésbé lesz intenzív. Ha a vibráló pirosas szín barnásra vált vagy az illata kesernyéssé válik, ideje lecserélni.

Bors

Az őrölt bors már 2 év után is veszít az erejéből. A titok: vásároljunk inkább egész borsot! Az légmentesen zárva akár 4 évig is eláll – és még illatosabb is.

Pirospaprika-pehely

Kedvelt fűszerünk kb. 3 évig őrzi meg jellegzetes ízét. Ezt követően íze, aromája és színe is fakkulni kezd, a csípősségnek pedig idővel búcsút inthetünk.


Szerecsendió

Az őrölt verzió gyorsan veszít az aromájából, de az egész szerecsendió akár 4 évig is friss marad, sőt akár tovább is, ha nem éri napfény és levegő. Ha reszelés közben hullik a héja, vagy porhanyóssá válik, akkor búcsút mondhatunk neki.

Fahéj

A fahéjrúd akár 5 évig is eláll, míg az őrölt változat csak 2-4 évig megbízható. Ha már nem érződik az édes-fűszeres illat, itt az idő kidobni.

Kömény

Az őrölt kömény mindössze 1 évig őrzi meg aromáját. Az egész köménymag viszont akár 4 évig is eltartható. A fakó szín és az, ha nem érezzük az illatát, arra utal, hogy ideje megválni tőle.

Kurkuma

Az élénksárga kurkuma 1 év alatt elkezd fakulni, és ezzel együtt az íze is megváltozik. Ha fanyar ízű vagy dohos szagot áraszt, dobd ki bátran!

fűszer

A fűszerek sem tarthatók el örökké – fotó: Pixabay

Szegfűszeg

Az egész szegfűszeg 4 évig is jó lehet, de őrölve már 1 év után romlásnak indulhat. Ha a fűszeres illat helyett borsos, kellemetlen szag árad belőle, ideje kidobni.

Ízesített sók

Bár a sima só valóban nem romlik meg, a fűszeres változatok igen! Három év után ízük tompul, állaguk csomósodhat. Ha ezt tapasztalod, ne tartogasd tovább.

A fűszerek tehát nem örök életűek. Rendszeres átvizsgálásuk segíthet abban, hogy mindig a legjobbat hozzuk ki az ételeinkből. Ne hagyjuk, hogy a lejárt fűszerek elrontsák a gasztronómiai élményt!

Forrás: vince.hu

Indexkép: Shutterstock