​Egészséges a pisztácia?

Igen, egészséges a pisztácia, és értékes kiegészítője lehet egy kiegyensúlyozott étrendnek, hiszen számos fontos tápanyagot tartalmaz − mondta el dr. Christian Merkel táplálkozási szakértő és bőrgyógyász.

A tápanyagai közül érdemes kiemelni a B6-vitamint, E-vitamint, folsavat és olyan ásványi anyagokat, mint a kálium, a magnézium, a vas és a cink.

A pisztácia gazdag antioxidánsokban is, különösen luteinben és zeaxantinban, amelyek jót tesznek többek között a szem egészségének; továbbá rostot is tartalmaz, mely segíti az emésztést, és támogatja a bélrendszer egészségét. Emellett a pisztáciának magas a fehérjetartalma is, ami hosszan tartó energiát biztosíthat.

A pisztácia gazdag telítetlen zsírsavakban, különösen ómega-9 zsírsavakban, melyek javítják a koleszterinszintet, ezzel csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.


Milyen formában érdemes fogyasztani?

Merkel szerint a pörkölt pisztáciát is nyugodtan fogyaszthatjuk, bár egyes hőérzékeny vitaminok, például a B6-vitamin elveszhetnek a pörkölés során, azonban a pluszsótartalmat mindenképpen figyelembe kell venni.

Az olajban pörkölt dióféléktől és gyümölcsöktől érdemes tartózkodni, ugyanis a magas hőmérsékleten történő pörkölés során transzzsírok keletkezhetnek, amelyek növelik a koleszterinszintet, és szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek. A szakértő szerint ezért a szárazon (olaj nélkül) pörkölt pisztácia a jobb választás.

Összességében elmondható, hogy mind a nyers, mind a pörkölt pisztácia egészséges választás, ha figyelünk a mennyiségre: napi 30 gramm bőven elegendő.

Forrás: in.hu

Indexkép: Shutterstock