Élelmiszerek, amelyeket általában túl sokáig tárolunk

Quinoa és egyéb teljes kiőrlésű gabonák

A quinoa és más teljes kiőrlésű gabonák rendkívül érzékenyek a hőre, a levegőre és a nedvességre. A bennük lévő egészséges olajok avasodni kezdhetnek nem megfelelő tárolás esetén, az avas étel elfogyasztása pedig gyomorrontásos tüneteket okozhat. A quinoa akkor friss, ha enyhén édes illatú, míg az avasodott gabonák dohos, olajos szagot árasztanak.

Fűszerek

A fűszerek 2–3 év után elveszíthetik ízüket. Bár a régi fűszer nem feltétlenül ártalmas az egészségre, a főzéskor intenzív ízekre van szükségünk. Tehát amennyiben már nem érezzük az adott fűszer illatát, szerezzünk be új adagot belőle.

Diófélék és magvak

A diófélék, például a mandula vagy a földimogyoró olajban gazdagok, ezért bizony megavasodhatnak. A kamrában tárolt héj nélküli magvaknál 1–2 hónap után elkezdődhet az avasodás. Ennek jele a sötét, olajos megjelenés és a festékszerű szag. A frissesség megőrzése érdekében célszerű a dióféléket a hűtőszekrényben, visszazárható hűtőtasakban tárolni.


Sütőpor és szódabikarbóna

A sütőpor és a szódabikarbóna idővel elveszíti hatását. Azonban könnyen kideríthetjük, hogy alkalmasak-e még konyhai felhasználásra: keverjünk össze egy kevés szódabikarbónát ecettel vagy sütőport forró vízzel – ha a keverék felhabzik, még használhatjuk a süteményekbe.

Olívaolaj

Az olívaolaj fény és hő hatására gyorsan romolhat, és a felbontott üveg fél év után elveszítheti friss ízét. Az olívaolajat hűvös, sötét helyen tartsd, és ha nem használod rendszeresen, érdemes inkább kisebb üvegekkel vásárolni belőle.

Zöldségkonzerv

Ha túl régóta vannak a kamrában konzerveink, ízük és textúrájuk romlani kezd. A magas savtartalmú ételek (savanyúságok) körülbelül másfél évig őrzik meg minőségüket, az alacsony savtartalmúak azonban (például a kukorica) akár 5 évig is elállhatnak.

Tea és kávé

A tea és a kávé is elveszítheti frissességét, ha túl sokáig áll a kamrában. A teafüvek és teás tasakok legfeljebb 1 évig őrzik meg aromájukat. A darált kávét a legjobb 1 hónapon belül felhasználni, az instant kávék pedig 2 hónapig tárolhatók.

tea

A teafüvek és teás tasakok legfeljebb 1 évig őrzik meg aromájukat – fotó: Shutterstock

Cukor

A cukor hajlamos összeállni és nagyobb darabokban megkeményedni, ha túl sokáig tároljuk. Ettől nem romlik meg ugyan, de elveszíti ideális textúráját. Tárold légmentesen záródó edényben, hogy minél tovább elálljon!

Fokhagyma

A fokhagymát ideális esetben hűvös, sötét helyen tároljuk, de nem érdemes túl sokáig pihentetni a kamrában, mert könnyen kiszárad vagy kihajt. A friss fokhagymát fogyasszuk el néhány héten belül!

A túl sokáig tárolt alapanyagok nemcsak az étel minőségére, hanem egyes esetekben az elfogyasztójuk egészségére is hatással lehetnek, ezért ne lépjük túl az ajánlott tárolási időt, és figyeljünk oda a kamra hőmérsékletére és a fényviszonyokra.

Forrás: noklapja.hu

Indexkép: Shutterstock