Magas ára ellenére sokan szeretik és fogyasztják. A kis bogyók hatalmas erőt rejtenek magukban, hiszen igen nagy tápértékkel rendelkeznek, az ízük pedig nagyon különleges. Az áfonyának több fajtája van, de egy közös mindegyikben van: a gyümölcs rendkívüli hatással van a szerevetünkre - írta meg a Greendex.

450 faj

Az áfonya a hangafélék családjába tartozik, amelynek nagyjából 450 tagja van. Alapvetően a hűvösebb területeken gyakori, de akadnak már trópusi fajai is, amelyek Hawaii-n és Madagaszkáron teremnek. A boltokban megvásárolható változatok között találhatunk vadon élőt és a termesztett áfonyát egyaránt. Ezek mindegyike Észak-Amerikában őshonos, de a termesztett fajtákat közel 100 éve már Európában is fogyaszthatjuk.

Korábban az Észak-Amerikában élő indiántok kezdték termeszteni, bár Európában már egy ideje jelen van, csak a 20. és 21. században hozták kereskedelmi forgalomba. Ahogy szinte minden déli gyümölcs, az áfonya is minden évszakban elérhető az üzletekben friss és fagyasztott formában egyaránt.

Hamvas áfonya

Bár igen sok áfonyafajtát ismerünk, Magyarországon főleg a hamvas áfonyát, azaz a kék áfonyát fogyasztjuk. Ezen felül ott van még a fekete áfonya, ami Európában őshonos, valamint bőven akad a Nagy-Britanniában népszerű vörös áfonyából is. Előbbi kívül és belül is sötét, míg a kék áfonya nehezebben termeszthető. Emiatt főleg a vadon termett bogyókat szedik, amelyek jóval lédúsabbak és sérülékenyebbek, ezáltal nehezebb őket szállítani. A fekete áfonyához nehezen lehet hozzájutni, főleg, ha frissen szeretnénk fogyasztani.


A vörös áfonyával kapcsolatban érdemes tudni, hogy savasabb és sötétebb, emiatt jól szárítható, kiváló választás lekvárokhoz és szószokhoz. Az USA-ban és Kanadában el sem tudják képzelni a hálaadást áfonyaszósz nélkül.

Mikor indul a szezon?

Alapvetően júliusban indul az áfonyaszezon, ami aztán szeptemberig eltart. A piacon ekkor juthatunk a legjobb áron a szezonális gyümölcshöz. Idén várhatóan 2-3 héttel korábban kezdenek el érni a szemek, így akár már júniusban hozzájuthatunk a bogyós gyümölcshöz. Az egyik népszerű dunántúli termelő április elején megírta, hogy a bokrok már virágba borultak.

"Az idei időjárási viszonyok miatt jelenleg 3-4 héttel előrébb vagyunk, mint az előző években. Ha ez így marad, a szüret is előbb kezdődhet, ami akár azt is jelentheti, hogy már júniusban szedegethetjük az érett bogyókat"

- írták meg Áfonyásék Facebook oldalukon, majd hozzátették, hogy nem tudják garantálni, hogy ez így is lesz, hiszen jöhet még tartós lehűlés, de szerették volna jelezni, hogy nem kizárt az, hogy a megszokottól korábban elkezdődik a szüret.

Már júniusban megkezdődhet a szüret - fotó: pexels.com

Nem ez az egyetlen korábban érő gyümölcs

A minap megírtuk, hogy a szamóca szezonja is előbb kezdődik. A fűtött és a fűtetlen fóliasátrakban már javában érik a magyar szamóca, május elején pedig már a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret.