Biztosan jól emlékszünk az És megint dühbe jövünk című film ikonikus soraira, miszerint a pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt. Talán akkoriban nem is nagyon volt más élményünk a pisztáciával kapcsolatban, mint a fagyi.

Pedig ez a csonthéjas gyümölcs jóval többet érdemel annál, minthogy egy rossz fagyiélmény miatt nélkülözzük. Különösen azért, mert nem csak hogy finom, de nagyon egészséges is. Ráadásul, ha valóban pisztáciából készül a fagyi, az még nagyon ízletes is.

pisztácia

A pisztácia remek alternatívája lehet a kevésbé egészséges nassolni valóknak. Fotó: Shutterstock

De nem csak fagyiként finom, hanem igazán egészséges ropogtatni való is. Jó szórakozás filmnézés közben nyitogatni a héjat és elfogyasztani a finom magokat, ráadásul ez egyáltalán nem káros a szervezetünkre nézve, sőt! A pisztácia elképesztően jó hatással van ránk, ezért érdemes minél gyakrabban teret engedni neki a tányérunkon.

Ismerd meg a pisztáciát!

1. A pisztácia egy gyümölcs. Héja száraz, kemény és tojás alakú, magja pedig igazán ízletes.

2. Szíriából, Görögországból, Iránból és Nyugat-Ázsiából származik. Európába a Római birodalom terjeszkedésével jutott el.

3. Egy pisztáciafa átlagosan 10 m magasra nő, és egy év alatt körülbelül 50 kg pisztácia mag terem rajta. Azonban ehhez elég sokat kell várni, mert igen lassan növekedő fa. Ráadásul az első terméshozatalára is körülbelül 8 évet kell várakozni. Azonban nagyon megéri kivárni.

4. A pisztácia mintegy 99 százalékát Kaliforniában termesztik, azonban, mivel a kereslet nagyon megnövekedett iránta, újabban már egyre több országban foglalkoznak a pisztáciával.


Ezért fogyassz sok pisztáciát

Napjainkban világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend a pisztácia, melyben nagy szerepet játszhat az is, hogy nagyon sok tanulmány igazolta jótékony hatását a szervezetünkre nézve. A kutatások leginkább a vércukorszint szabályozására, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatára vonatkozóan vizsgálták a pisztáciát, és mindkettőben jelentős eredményeket ért el.

1. A pisztácia magja nagyon finom, ráadásul nagyon sok aminosavval, egészséges zsírokkal, magnéziummal és étkezési rosttal látja el a szervezetünket.

2. A pisztáciában lévő értékes ásványi anyagok jótékony hatással bírnak a szívproblémákra.

3. A pisztácia nagyon sok arginint tartalmaz, amely nagyon fontos az anyagcsere-folyamatokban. Emellett növeli a nitrogén-oxid szintet, ami azért fontos, mert segít megakadályozni, hogy a vérerek falain lerakódjon a koleszterin.

4. Ezen kívül a pisztácia tele van egyszeresen telítetlen zsírsavakkal, melyek nagyon könnyen elégnek, és így nem tudnak felhalmozódni a szervezetünkben.

5. Mivel a pisztácia képes csökkenteni a koleszterinszintet, nagyon sokat segít a szív- és érrendszeri betegségek kialakulási esélyének csökkentésében.

6. De ez még nem minden! A magas vérnyomást is képes csökkenteni, így segít, hogy ne legyen ránk olyan romboló hatással a stressz.

7. Emellett a pisztácia gazdag fehérjében és antioxidánsokban, mely segít megvédeni a testünk sejtjeit, csökkentve így azok elhalásának esélyét, és a rák kialakulását.

8. A pisztáciában sok az A- és az E-vitamin, továbbá a lutein. Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely igazán jót tesz a bőrnek, a nyálkahártyának, és még az immunrendszert is erősíti.

9. A pisztácia fehérjében is gazdag, kalciumot, vasat, magnéziumot és rezet is biztosít szervezetünk számára.

10. Ez az apró mag rendkívül gazdag a legegészségesebb zsírsavakban, vagyis az egyszeresen telítetlen omega-3 és omega-6 zsírsavakban.

pisztácia belseje

Egy maréknyi pisztácia naponta, és máris sokat tettünk egészségünkért. Fotó: Shutterstock

11. A férfiaknak is kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mivel a pisztácia véd a rosszindulatú prosztata-daganatokkal szemben is.

12. Azonban, mivel a pisztácia energiatartalma igen magas, száz grammja 557 kcal (2332 kJ) energiát tartalmaz, túl nagy mennyiségben nem tanácsos fogyasztani, hiszen hizlaló hatása van. Azonban napi egy maréknyi pisztácia igazán egészséges csemege.

13. Fogyaszthatjuk sószegényebb vagy sótlan formában is, amely jóval egészségesebb a sózott verziónál, hiszen a sótartalom csökkenti a pisztácia vérnyomás csökkentő, és ezáltal érvédő hatását.

14. A pisztácia magja nagy arányban tartalmaz olajat, amelyből pisztáciaolaj is készülhet. Ezt leginkább főzéshez és salátákhoz használhatjuk.

Érdemes tehát kiváltani a pisztáciával az esti nassolást, hiszen a pisztácia nem csak hogy finom, de nagyon egészséges is.