A gyömbér az egyik legnagyszerűbb gyógyító hatású fűszernövény. Ráadásul nagyon változatosan fel lehet használni, hiszen ízesíthetünk vele teát, süteményt készíthetünk belőle, de tehetjük levesbe és húsételek mellé is kiváló. Akár frissen, akár szárított formában használhatjuk. Sőt, még akár otthon is termeszthetjük.

Nem véletlen, hogy a tengerészek már nagyon régen felfedezték, hogy gyömbért rágva nem lesznek tengeribetegek, az ókori indiaiak pedig emésztési problémáik esetén vetették be a gyömbért, de sok étel fontos alkotóeleme is volt náluk. Az ókori görögök gyúrták bele először a kenyérbe és így született meg a gyömbérkenyér, míg a középkorban az olaszok a szexuális teljesítmény fokozására fogyasztották. Az angolok sört készítettek belőle, hiszen a gyömbérsör amellett, hogy finom, kiválóan alkalmas a gyomorpanaszok, az émelygés vagy a hányinger leküzdésére.

A gyömbér tehát kétségtelenül hasznos, azonban az ára igen magas, így túl gyakran nem kerül be a kosarakba. Azonban van rá lehetőség, hogy egyszerűen és olcsón hozzájuthassunk. Így ha elfogy, nem kell elmenni "gyömbér". Hiszen terem otthon is. :)

gyömbér

A gyömbér nagyon sokat tesz egészségünkért, és még otthon is termeszthetjük. Fotó: Pixabay

Ezért egészséges a gyömbér

1. A gyömbér hányingerellenes, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatásokkal bír.

2. A gyömbérben nagy mennyiségben található A-, C-, E- és B-vitamin, de tartalmaz még magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.


3. A gyömbérnek kiváló gyomornyugtató és emésztésjavító hatásai vannak, amely a puffadást is csökkenti. Ehhez elég egy darab friss gyömbért elrágni az étkezéseket követően.

4. Ezen kívül kiváló, ha náthásak vagyunk, hiszen vírus- és baktériumellenes hatása is van. Segít csökkenteni a lázat és a köhögés csillapításában is számíthatunk rá. Ehhez reszeljünk le egy darab gyömbért, majd forrázzuk le 2 deci vízzel. Ezután hagyjuk állni tíz percig, szűrjük le, és mézzel ízesítve igyuk meg.

5. Mivel a gyömbér csökkenti a gyulladásokat és a fájdalmat, ízületi panaszok esetén is bátran alkalmazható. Gyömbérolajjal át is lehet masszírozni a fájó területeket.

6. Mivel segít csökkenteni a vércukorszintet, növelheti az inzulin hatékonyságát, így cukorbetegek számára is ajánlott a fogyasztása.

7. A gyömbér a szívünknek is kedves. Csökkenti a koleszterinszintet és megelőzi a vérrögképződést, így csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. A benne lévő sok kálium szintén jót tesz a szívnek.

8. A gyömbérben lévő mangán szintén védi a szívet, de az ereket és a húgyutakat is.

9. Mivel a gyömbér természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, a menstruációs fájdalmak enyhítésére is kiváló.

10. A gyömbér segít a terhesség alatti rosszullétek enyhítésében is, azonban a kismamák mindenképp kérjék ki a fogyasztásával kapcsolatban orvosuk véleményét.

11. A migrén esetén is számíthatunk a gyömbérre. Segít enyhíteni a fájdalmat és a szédülést is.

Így termessz otthon gyömbért

Ahhoz, hogy saját gyömbérünk lehessen otthon, először is egy nagy cserépre lesz szükségünk. Mivel a boltban vásárolható gyömbéreket sok esetben csírázásgátló anyaggal kezelik, érdemes kertészetben vásárolnunk a gyömbérgumót. Tisztítsuk meg a gyömbért, majd áztassuk be 24 órára, mielőtt feldarabolnánk. Mivel a gyömbér gyökerei vízszintesen nőnek, fontos, hogy széles legyen a cserép vagy a láda, amibe el fogjuk ültetni.

gyömbéres tea

A gyömbér a megfázásra is kiváló. Fotó: Pixabay

Töltsük meg a cserepet vagy a ládát gazdag, jó vízelvezetésű földdel, majd a gyömbér gumóját szeleteljük vékony darabokra. Keressünk olyan darabokat, amelyeken kis bemélyedések vannak, és ezekkel lefelé helyezzük őket a cserépbe, körülbelül 4 centiméter mélyen.

Az ültetés után rendszeresen és bőségesen öntözzük a gyömbért, és ne hagyjuk, hogy a földje kiszáradjon. Ne legyünk türelmetlenek, hiszen valószínűleg több hetet is várnunk kell, mire előbújik a kis növény a földből. Fontos, hogy óvjuk a hidegtől, és olyan helyen neveljük, ahol szórt fény éri. Körülbelül nyolc hónap alatt fejlődik ki teljesen a gyömbér, amikor is tőosztás szerűen szétválaszthatjuk a rizómáit. Az új gyömbért pedig ültessük el egy cserépbe.

A rizóma a gyömbér ehető része. A gyökereket mindig távolítsuk el, amikor a rizómát fogyasztani kívánjuk. A gyömbért mindig mossuk és hámozzuk meg fogyasztás előtt. Akár szeletelve, akár reszelve is nagyon finom és jótékony hatású. De akár sütőben meg is száríthatjuk és le is reszelhetjük, hogy tovább eltartson.

Gyömbérre fel!