A Földközi-tenger vidékéről származó rozmaringot az őskortól ismerjük és használjuk, legalábbis a mediterrán területeken. Fűszer- és gyógynövényként is jelentős, a népi gyógyászatban számos módon alkalmazzák, és egyre több tudományos kutatás foglalkozik feltételezett gyógyító erejével – írja a greendex.hu.
Az Alpoktól északra, illetve azokban a régiókban, ahol hűvösebbek a telek, csak jóval később terjedt el, mert a növény nem vészelte át a hideg évszakot. Ezen később a cserép megjelenése, majd a télálló fajták kinevelése változtatott.
A rozmaring felhasználási módjai
Fűszerként többféle hússal kiválóan párosítható, de kissé kesernyés ízével feldobja a zöldséges ételeket is, valamint pácok, fűszerolaj készítésére is alkalmas. A mediterrán konyha egyik alapfűszere.
Érdemes már a főzés elején az ételhez adni, hogy aromaanyagai ki tudjanak oldódni; akár az egész ágat beletehetjük. Sült ételekhez is használható, de ez esetben érdemes felaprítani, hogy intenzívebb aroma legyen a végeredmény.
Alapszabályok, ha rozmaringot használsz a főzés során
• Csak mértékkel használjuk – ha túlzásba visszük, elnyomja a többi ízt.
• Tároláskor tartsuk szárazon.
• Használjunk hozzá intenzív ízeket, a legjobban más erős aromájú mediterrán fűszerekkel harmonizál, például: kakukkfű, majoranna vagy oregánó.
• Ne főzzük túl sokáig, hogy elkerüljük a kesernyés ízt.
A rozmaring egészségügyi előnyei
A rozmaring gyógynövényként is ismert, hiszen rengeteg értékes ásványi anyag található benne. Érdemes tea formájában is fogyasztani, valamint készülhet belőle rozmaringolaj is.
A rozmaring magas polifenoltartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatású, továbbá epehajtóként, idegerősítőként és migrénes fejfájásra is ajánlják. Bizonyítottan javítja az emésztést, serkenti a memóriát. Az ókori Görögországban a diákok rozmaringfüzért viseltek a hajukban a vizsgák előtt, mert úgy hitték, a növény javítja a teljesítményüket.
A rozmaring gyógynövényként is ismert, hiszen rengeteg értékes ásványi anyag található benne – fotó: Pixabay
A rozmaring-illóolaj jótékony hatásai
A rozmaringból készített illóolaj nagyszerű hatással van testünkre és elménkre.
• A növényből készült illóolaj is élénkíti a memóriát, javítja a koncentrációt;
• Stimulálja a vérkeringést;
• Képes csökkenteni a migrén és a fejfájás tüneteit – ezt elérhetjük az illóolaj belélegzésével vagy ha valamilyen vivőolaj segítségével a halántékunkba, homlokunkba masszírozzuk;
• Gyulladáscsökkentő hatású;
• Segít, ha zsíros a fejbőrünk – ez esetben keverjünk néhány csepp illóolajat a samponunkba;
• Vérkeringést javító hatása miatt a haj növekedését is serkenti – ehhez öblítsük le a hajunkat rozmaringteával.
A rozmaring gondozása és szaporítása
A rozmaring nevelése igen egyszerű feladat, de néhány szempontot figyelembe kell vennünk, ha szép növényt szeretnénk.
Mediterrán növényként a rozmaring napfény- és melegigényes; a tűző naptól nem kell félteni, és a szárazságot is jól tűri. Nem igényel sok vizet, sőt a túlzott öntözés tönkre is teheti. A kertbe, szabadföldbe való kiültetéshez a tavasz első fele a megfelelő, miután a nagyobb fagyok elmúltak. A metszése is egyszerű feladat, csupán arra figyeljünk, hogy erre a fagyok elmúltával kerüljön sor. A rozmaring szépen megújítható ifjító metszéssel, amit a nyugalmi időszak végén, azaz legkésőbb a tavasz kezdetéig érdemes elvégezni.