Az avokádó egyre kedveltebb, hiszen azon túl, hogy igazán finom, elképesztően jó hatással van az egészségünkre is. Azonban gyakran előfordul, hogy a megvásárolt avokádó egyszerűen nem akar megpuhulni, megérni. De erre is van megoldás, sőt arra is, hogy ne kelljen megvenni, hanem megteremjen otthon.

Ezt tedd, ha nem puhul meg az avokádó

Az avokádó csodás gyümölcs, amelyet akár salátaként, turmixként vagy guacamoléként is fogyaszthatunk. Már ha kellően puha hozzá. Az avokádó sajátossága, hogy a betakarítás után kezd el érni, ez a folyamat pedig olykor nagyon hosszú ideig tart. Sok esetben, a boltban megvásárolt avokádó megromlik anélkül, hogy megpuhult, beérett volna.

Az avokádó akkor a legjobb, ha nyomásra kissé puha, a szára pedig könnyel leválik a héjáról. Amennyiben nem akar beérni magától, van egy egyszerű, de nagyszerű trükk az érés felgyorsítására. Az avokádót a sütőben, alacsony hőmérsékleten melegítsük tíz percig, és rögtön meg fog puhulni.

avokádó

Akkor a legfinomabb az avokádó, ha kellő mértékben puha a húsa. Fotó: Shutterstock

De az is megoldás, ha újságpapírba csomagoljuk pár napra. Ennek az oka, hogy az avokádó az érése során etilént bocsát ki, és ha a gyümölcsöt újságpapírba csomagoljuk, az etilén koncentráltabban lesz jelen, így felgyorsul az érés.

Azért is fontos, hogy idővel közbelépjünk, és felgyorsítsuk a folyamatot, mert így nem kell kidobni az avokádót. Éretlen állapotában pedig nincs jó íze, így mindenképp várjuk meg, amíg felpuhul.


Az avokádó titkai

Az avokádó, bármilyen meglepő is, a babérfélék családjába tartozik. Az avokádó egy örökzöld fa, amelyik akár 20 méter magasra is meg tud nőni. Közép-Amerikában honos és már i. e. 5000 évvel ezelőtt is fogyasztották.

Az avokádó fák körülbelül 5 éves korukra fordulnak termőre, és évente átlagosan 20 kg termést hoznak. Magjának tejszerű nedve a levegővel érintkezve vörösre színeződik, ezért az indiánok korábban tintaként, vagy festékként használták. Az avokádó fájából pedig épületeket és bútorokat készítenek.

Bár az avokádónak több, mint ezer különböző típusa van, de a leggyakrabban a Haas avokádóval találkozhatunk a boltokban. A termését pedig aligátorkörtének is nevezik, hiszen alakja hasonlít a körtéjéhez. De az avokádó termése akár a 30 cm-es hosszúságot is képes elérni, héja zöld, húsa a vajhoz hasonló állagú. Az éretlen gyümölcs kőkemény, ezért érdemes vásárláskor megtapogatni.

Habár nálunk inkább hagymával, sóval és borssal, Délkelet-Ázsiában és Hawaii-on cukrozva, vagy édes gyümölcslével fogyasztják, míg Amerikában jégkrémet és tejes italokat készítenek belőle.

A guacamole az egyik leghíresebb, azték eredetű, avokádóból készült étel. Neve az „ahuacatl", vagyis az avokádó, és a „molli", vagyis a mártás szavakból származik. A leggyakrabban készített recept szerint fel kell vágni az avokádó húsát, majd apróra vágott fehér hagymát, koriandert, csilit, kimagozott paradicsomot és citrom, vagy lime levét kell hozzáadni. A guacamolét mártásként szokták fogyasztani, legtöbbször tortillába töltve.

Az avokádó tele van többszörösen telítetlen zsírsavakkal, és sok A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin található benne. Afrodiziákumként tartják számon, magas olajtartalma miatt pedig kiváló bőrápoló. Segít az ekcéma kezelésében, belsőleg pedig hatásos az ízületi fájdalmak ellen, és még a koleszterinszintet is csökkenti.

Az érett gyümölcsben sok káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is találhatunk. Ügyelni kell azonban arra, hogy ha valaki véralvadásgátló gyógyszereket szed, az avokádó fogyasztása befolyásolhatja annak hatását, így inkább ebben az esetben nem javasolt a fogyasztása.

Így legyen otthon avokádód

Az avokádó szaporításához a magjára van szükségünk. A magba szúrjunk három fogpiszkálót, majd tegyük a pohárba, a mag csúcsos fele felfelé, lapos fele pedig a pohár alja felé nézzen. A magot a fogpiszkálók fogják tartani végig a csírázás ideje alatt. A pohárba annyi vizet töltsünk, hogy a magot félig lepje el.

Ezután tartsuk meleg helyen, és a mag 2-6 hét alatt kicsírázik. Várjuk meg, amíg a növény eléri a körülbelül 15 cm-es magasságot, majd vágjuk vissza körülbelül a felére, hogy még erősebbek legyenek a gyökerei. Amikor pedig megjelennek a levelei, nyugodtan ültessük el egy cserép virágföldbe.

avokádó

Lehet otthon is avokádód, ha tudod, hogyan kell szaporítani. Fotó: Shutterstock

Tegyük az avokádót olyan helyre, ahol sok napfényben van része, de közvetlen napsugárzásnak ne tegyük ki. Ne hagyjuk kiszáradni, azonban ne álljon pangó vízben. Az avokádónak a növény növekedési időszakában szüksége van tápoldatra is, melyben legyen egyenlő arányban nitrogén, foszfor és kálium. Dísznövényként is gyönyörű. Azonban ahhoz, hogy gyümölcsöt is hozzon, be kell oltani.

A növény igényli, hogy minden évben átültessük, és erre a tavasz a legalkalmasabb. Metszésre is szüksége van, amint eléri a körülbelül 30 cm-es magasságot. Ekkor felére vágjuk vissza, hogy új leveleket és hajtásokat tudjon hozni. Ezeket az új hajtásokat is csípjük vissza, amikor nagyobbak lesznek, mert így lesznek szép elágazások a növényen.

Avokádóban gazdag növényt és tányérokat kívánunk!