A sóskát már az ókorban is nagy becsben tartották, hiszen úgy vélték, hogy sokféle betegség gyógyítására képes. Alkalmazták például a magas láz csillapítására, de hasznosnak tartották a húgyhólyag és a beteg vesék gyógyításában is.
A sóska rendkívül sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Jelentős mennyiségű C-vitamin, B1-, B2-, B9-vitamin és A-vitamin van benne; egy tál sóska biztosítani tudja a napi szükséges C-vitamin-bevitel 53%-át. Az A-vitaminnak és a C-vitaminnak nemcsak az antioxidáns, hanem a rákellenes hatása is kiemelkedő.
Ásványi anyagok közül megtalálható benne például a kálium, amely segít az erek ellazításában, pihentetésében, a vérnyomás és a vércukorszint szabályozásában, illetve a szív- és érrendszer optimális működésének biztosításában. Amennyiben tehát rendszeresen fogyasztunk sóskát, csökkenhet a vérnyomásunk, és kisebb lesz az esélye a vérrögképződésnek is. A sóska tartalmaz továbbá kalciumot, foszfort, nátriumot, flavonoidokat és vasat is.
A sóska antioxidánsokban is bővelkedik, amelyeknek nagy a szerepük a szabad gyökök semlegesítésében és az oxidatív stressz csökkentésében. Kutatók úgy vélik, hogy a sóska rendszeres fogyasztása akár még az emlőrákkal szemben is védelmet jelenthet magas tápanyag- és klorofilltartalmának köszönhetően. A levelekben lévő antioxidánsok segítenek csökkenteni a rossz koleszterin- és trigliceridszintet is.
Ahhoz pedig, hogy a szemünk és látásunk egészségét megőrizzük, A-vitaminra van szükség, melyben a sóska szintén bővelkedik, továbbá gazdag forrása a béta-karotinnak is, amely nagy szerepet játszik a korai öregedés és az időskori szembetegségek megelőzésében.
Fitokémiai vegyületei vírusellenes hatásúak. Egy kutatás során bebizonyosodott, hogy a kivonata csökkenti az influenzavírus szaporodását.
A sóska rendkívül sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz – fotó: Shutterstock
A sóska továbbá gazdag vasban is, amely ásványi anyag segítségünkre lehet a vérszegénység megelőzésében és az energiaszint növelésében.
Emellett a sóska a bőr egészségét is segít megőrizni a flavonoidoknak és C-vitamin-tartalmának köszönhetően, arcpakolásként pedig segít megelőzni a ráncokat, és összehúzza a bőrt, a pórusokat.
A sóskában lévő vitaminok ápolják a száraz, töredezett hajat, megelőzik és megszüntetik a hajhullást, és kopaszság ellen is használható pakolásként.
Mivel a zöld levelek gazdagok kalciumban, a sóska segít a csontok erősségének megtartásában.
Mivel a sóska rengeteg vitamint tartalmaz, de elenyésző a zsírmennyisége, a fogyókúrázóknak is remek étel. Van benne bőven protein és szénhidrát, de kevés kalóriát tartalmaz.
Ideális étel továbbá azok számára is, akik erősíteni szeretnék az immunrendszerüket.
Forrás: gyogyszernelkul.com, mindmegette.hu