Télen alig várjuk, hogy eljöjjön a tavasz, és végre kijussunk a kertbe. Persze tavasszal majd azért fogunk panaszkodni, hogy egy nyugodt percünk sincs, annyi munka vár ránk odakint. De hát ez az élet rendje. Azonban van egy jó hírünk annak, aki nem bírja, vagy nem akarja kivárni a tavaszt, és már most el szeretne kezdeni tevékenykedni a kertben. Eljött az idő!

Ha ugyanis van gyümölcsfánk, akkor itt az ideje egy kicsit foglalkozni vele. Főleg, ha eddig nem tettük, és ezért jó magasra nőtt. Így ugyanis nem csak a termést fogjuk tudni nehezen leszüretelni, de jóval nehezebb lesz permetezni is. Ha pedig elmarad a metszés, nem járja át a fény és a levegő a koronát, így fogékonyabb lesz a gyümölcsfa a betegségekre. Egy idő után pedig ezt a termés minőségén és mennyiségén is észre fogjuk venni.

Itt az év eleji gyümölcsfa metszés ideje

Az év elején ismét aktuális a gyümölcsfák metszése. Ha csak simán visszavágjuk a hajtásokat, azok hamarosan még jobban megnőnek, így más megoldáshoz kell folyamodnunk.

1. Fontos a tisztogató metszés

Ha nem törődünk a gyümölcsfáinkkal, akkor egy idő után magasak lesznek, koronájuk pedig sűrű, és átláthatatlan. Így utat engedünk a különféle kórokozóknak és betegségeknek, és mivel a koronát nem járja át a napfény és a levegő, így a termés is jóval kevesebb és rosszabb minőségű lesz.

gyümölcsfa metszés

Az év eleji metszés nélkül a gyümölcsfa kevesebb termést hoz és kevésbé lesz egészséges. Fotó: Shutterstock

A különböző gyümölcsfákat bizonyos fokig különböző módon kell megmetszeni, így fontos, hogy tisztában legyünk vele, a kertünkben élő gyümölcsfát mikor és hogyan érdemes megmetszeni. Azonban a legtöbb gyümölcsfa esetében nagyon fontos, hogy eltávolítsuk az elhalt, beteg, sérült vagy elszáradt részeket. Ezzel télen jóval könnyebb dolgunk van, mint amikor lombos a korona, hiszen egyszerűbben észrevehető és hozzáférhető az eltávolításra szánt rész.


Ha a gyümölcsfa kezd kihajtani a törzsén, a tőhöz közel, akkor ezeket a hajtásokat is érdemes eltávolítani, hiszen ezek a vadhajtások csak az energiát veszik el a fától, termést nem hoznak. A vastagabb ágakból kinőtt, egyenes hajtásokat, a felfelé törő vízhajtásokat is távolítsuk el. Az eltávolítás során ne hagyjunk meg ágcsonkokat.

2. A jó kertész nem a párját, hanem a fáját ritkítja

Nem csak a tisztogatás, de a ritkítás is nagyon fontos. Ennek a célja, hogy a korona jól átjárható legyen a fény és a levegő által, így jóval nagyobb lesz a terméshozam, és jóval kisebb lesz az esély, hogy felüti a fejét valamilyen betegség, vagy kártevő jelenik meg a gyümölcsfán.

Először azokat az ágakat távolítsuk el, amelyek lefelé, vagyis a talaj felé, vagy a fa belseje felé nőnek. Azokat se kíméljük meg, amelyek egy másik ágat keresztezve nőnek. Amikor ezzel végeztünk, nem árt hátralépni egyet és megnézni a művünket. Persze előtte azért szálljunk le a létráról. Így, pár lépés távolságból jobban látjuk, ha valahol még metszésre van szükség, és hát ugye visszaragasztani már nem lehet az ágakat, így érdemes inkább gyakrabban megállni és megszemlélni a fát.

Ha olyan ágakat látunk, amelyek szinte ugyanonnan nőttek ki, vagy teljesen párhuzamosak egymással, távolítsuk el azokat. És hogy melyik maradjon meg? Hát a legegészségesebbnek tűnő, amelyik a legoptimálisabb szögben áll, vagyis, ha a koronára óraként tekintünk, akkor a 02:00 vagy 10:00 óránál álló ágak lesznek a nyerők számunkra.

Ha egy ág ennél nagyobb szögben áll, akkor valószínűleg nem fogja elbírni az érett gyümölcs súlyát, míg ha a kisebb szöget zár be, akkor a rajta termő gyümölcsök túl magasan lesznek ahhoz, hogy le tudjuk szüretelni azokat. Az ideális állapot, ha az ágak között van legalább 15 cm szabad tér, hiszen így kapunk egy formás, átlátható koronát.

3. A korona alakítása is fontos

A korona alakítása azonban ezzel még nem ért véget. Fontos, hogy próbáljuk meg az adott gyümölcsfához illő legjobb formát kialakítani a koronaalakító metszéssel. Ezzel fogjuk ugyanis vissza a fa növekedését. Ha az ágak rövidebbek és vastagabbak, nem pedig megnyúltak, akkor a fa ideális magasságú lesz, amelyet könnyedén tudunk permetezni, metszeni és szüretelni is. Ráadásul így meg is erősödik a fa, és jobban el fogja bírni a rengeteg termést, amit a gondoskodásunknak köszönhetően leszüretelhetünk majd róla.

Az alakítás során a tavalyi új hajtásnövekedést 20-30 százalékban kell visszavágni. Fontos, hogy minden ág vissza legyen metszve úgy, hogy 5-6 mm-rel egy rügy felett legyen. Ha van egy másik ág a metszeni kívánt ág közelében a bal oldalon, akkor metsszük vissza egy olyan rügyig, amelyik az ág jobb oldalán helyezkedik el.

fa metszés fűrész

A rendszeres metszés a jó minőségű és bőséges termés feltétele. Fotó: Pixabay

4. Tisztaság, fa egészség

Nagyon ügyeljünk rá, hogy mindig tiszta metszőollóval dolgozzunk és minden egyes gyümölcsfa után fertőtlenítsük azt le, mielőtt egy másik fán kezdenénk el metszeni vele. Ez azért nagyon fontos, mert így nem visszük át a különféle kártevőket és betegségeket egyik gyümölcsfáról a másikra.

Szintén fontos, hogy mindig éles legyen a metszőolló, hiszen így jóval egyszerűbben tudunk metszeni, és a vágásfelületek is szabályosak lesznek. Amit pedig lemetszettünk a fáról, ne hagyjuk ott alatta, hiszen úgy rengeteg fertőzésnek és kártevőnek engedünk nyílt teret a kertünkben. Gyűjtsük össze és semmisítsük meg a hulladékot. Könnyebb lesz a munka, ha a megkezdése előtt leterítünk egy nagy nejlont, és arra hullik rá a lemetszett ág. Így egyszerűen csak összefogjuk a végeit és már össze is szedtük a hulladékot.

5. A sebkezelésről se feledkezzünk meg

A fákon lévő sebek nyílt utat engedhetnek a különböző kártevőknek és fertőzéseknek, így azokat nem szabad kezeletlenül hagyni. A sebeket éles késsel az élő szövetekig ki kell faragni és sebvédő anyaggal be kell kenni. A nem kezelt, le nem zárt szöveteken keresztül számos gombás és vírusos fertőzés talál nyílt utat a gyümölcsfához, ezt pedig ne engedjük nekik. Mivel azonban a sebkezelésre használt anyagok nem túlságosan tartósak és vízállók, fontos hogy pár hetente ismételjük meg a kezelést.

Ha nem kezeljük a sebeket, nem csupán a fertőzések megjelenését kockáztatjuk. A kezelés nélküli sebek idővel egyre nagyobbak és mélyebbek lesznek, és akadályozni fogják a szövetek nedvszállítását, ezzel csökkentve a fák termőképességét és rövidítve az élettartamukat.

A nagyobb, nyílt sebek esetében a szabadon maradó farész idővel elkorhad, a helyén odú keletkezik. Ennek a madarak nagyon fognak örülni, azonban mi már kevésbé, mert ezáltal a gyümölcsfa élettartama és termékenysége is jelentősen lecsökken.

Egészséges és bőségesen termő gyümölcsfákat kívánunk!