Izlandon, a tűz és a fagy országában jó néhány olyan különleges természeti jelenség tapasztalható, amelyek Európa más körzeteiben teljesen ismeretlenek. Ezek közül néhány szorosan vagy lazábban kapcsolódik a mezőzgazdasághoz és az élelmiszeriparhoz.

1. A rozslisztből készülő izlandi lávakenyeret, sok helyütt a láva által melegített homokban (a bedagasztott tésztát a földre helyezve) sütik, ahol egyébként főzni is lehet, kihasználva az ország geológiai aktivitását.

2. A szigeten egyáltalán nincsenek szúnyogok, ami annak tudható be, hogy hiányoznak az ilyen rovarok szaporodásárhoz szükséges, párás vízparti helyek.

3. Az ország lakásainak több min 90 százalékát a mindenütt rendelkezésre álló geotermikus energiával fűtik. A szigetlakók egy kicsit későn ébredtek rá arra, hogy ezt az energiát zöldségtermő üvegházak fűtésére is fel lehet használni, ezért a lakosság zöldség gyümölcs fogyasztása a múlt század közepéig a legalacsonyabb volt Európában, mára viszont teljesen elfogadható szintre emelkedett.

4. Izlandon rendkívül jó a vízminőség a hegyekből eredő gleccserek és folyók nagy száma miatt. Jellemzően teljesen biztonságos a folyókból inni. Persze nem azokból, amelyek gőzölögnek és a vizük hőmérséklete az 50 fokot is meghaladja.


5. A nyári időszakban a Nap mintegy 20 órán át világít, sőt a több héten át még az éjszaka közepén is szürkületi derengést biztosít. Télen viszont a nappalok csak pár óráig világosak. Egyiket sem lehet könnyű megszokni, viszont a növények, az állatok és az emberek is megtanultak alkalmazkodni hozzá.

6. Az északi sark közelsége ellenére az ország déli és nyugati partja télen is teljesen jégmentesek.

7. Izlandon a legmagasabb az egy főre jutó Coca-Cola, ugyanakkor a gyorséttermek népszerűsége viszont alacsony.

Az izlandi ló

Az izlandi ló – Fotó: Shutterstock

8. Az izlandi ló a viking korból származik, és bár hasonlít a hagyományos lovakhoz, valójában egészen mások: kisebbek, nagyobb a szőrzetük és a járásuk sem hagyományos.

9. Izland azon kevés helyek egyike a Földön, ahol nincsenek hangyák.

10. Izlandon kétszer annyi birka él, mint ember

+1. Izlandon a szántóföldek aránya csupán 0,07 százalék, míg területének 14 százalékát gleccserek borítják.

Forrás: agamundos.travel