Lorenz Waldinger a 2015-ös Agritechnica kiállításon figyelt fel a Krone Premos pelletprés gépre. Ma már két ilyet is használ, a velük előállított szalmapelletet pedig értékesíti, elsősorban alomanyagként és takarmány-kiegészítőként szarvasmarhák, lovak, baromfi, sertések és alpakák részére.

Lorenz Waldinger maga is gazdálkodik néhány hektáron, de fő tevékenysége a bérvállalkozás. Itt hat állandó alkalmazottjával a faapríték-előállítás, a szalmapréselés és a logisztika területén tevékenykedik.

„A szalma mindig is fontos szerepet játszott a gazdaságunkban, így 2021-ben megérkezett hozzánk az első Premos gép" – idézte fel.

Az első Krone Premos után 2023-ban Lorenz Waldinger bérvállalkozásához érkezett egy második, azonos típusú gép is. A szalmapelletek előnyei közt említi a kisebb tárolási igényt, a kevesebb trágyamennyiséget és a nagy nedvszívó képességet. Emellett a pellet kevésbé poros, mint a szalma, ezért különösen alkalmas allergiások számára.

„Mindezek ellenére az egyik legnagyobb kihívás az, hogy meggyőzzem a vásárlókat a termék előnyeiről. Minden alkalommal rengeteget kell magyaráznom..." – mondta Waldinger.

Forrás: Agrarheute

Indexkép: KRONE