A baranyai vármegyeszékhelyen átadták a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete (PTE SZBKI) szőlő- és boranalitikai vizsgálatok elvégzésére alkalmas, közelmúltban korszerűsített laboratóriumát – írja az MTI.
Mint írják, a fejlesztésnek köszönhetően az új gépekkel felszerelt, akkreditált laboratórium alkalmas arra, hogy a bor forgalomba hozatalához szükséges vizsgálatokat elvégezze.
Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára az átadón elmondta: a borpiacon jelentős változások figyelhetők meg a fogyasztási szokásokban és mennyiségben, ezért kiemelten fontos, hogy „kiváló minőségű, lehetőleg hatékony, versenyképes előállítású termékek" kerüljenek a vásárlók elé.
Hozzátette: évente nagyjából 16 ezer forgalomba hozatali engedélyt ad ki a Nébih, a jogszabályi környezet pedig 2021 óta lehetővé teszi, hogy a hivatalon kívül más akkreditált laboratórium is elvégezhesse a szükséges vizsgálatokat.
Innovatív válaszokat kell adni a kor kihívásaira
Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos közölte: a PTE kutatóintézete hosszú ideje partnerük, ahogy a borok értékesítését segítő más szereplők is – csak ezen partnerségekkel lehet sikeres a magyar borok népszerűsítése.
Kifejtette: a pécsi kutatóintézettel közös álláspontot képviselnek, e szerint pedig „a szőlészetek és borászatok ökológiai és gazdasági fenntarthatósága érdekében létkérdés, hogy kutatási alapokon nyugvó innovatív válaszokat tudjanak adni a kor kihívásaira".
Kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a Pécsett folyó kutatásokat, amelyek az éghajlatváltozás negatív hatásainak kivédésével, a növényvédelemmel és az alkoholmentesített borok előállításával kapcsolatban zajlanak.
A fejlesztésnek köszönhetően az új gépekkel felszerelt, akkreditált laboratórium alkalmas arra, hogy a bor forgalomba hozatalához szükséges vizsgálatokat elvégezze – fotó: pixabay.com
Miseta Attila, a PTE rektora arról beszélt, hogy a kutatóintézet segíti a minőségi, egészséges termékek előállítását, ezért a szervezeti egységnél folyó fejlesztések érdemesek voltak és lesznek a támogatásokra.
A jogszabályban foglaltak alapján a megújult, új gépekkel felszerelt, ellenőrzött rendszeren keresztül működő akkreditált laboratórium minden szempontból alkalmas arra, hogy a bor forgalomba hozatalához szükséges laborvizsgálatokat elvégezze.
A borászok a laboratórium által kínált szolgáltatással egynapos határidővel elvégeztethetik a termékük forgalomba hozatalához szükséges vizsgálatokat, amelyekből az öt szakemberrel üzemelő egység napi 100-at tud vállalni.
A PTE SZBKI fő szakterületei közé tartozik a kutatás, az oktatás, a szaktanácsadás, az 1970-es évek óta működő laboratórium pedig szőlő- és boranalitikai vizsgálatokat végez a termelők, borászatok részére.
A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete (PTE SZBKI) már több mint 75 éve működik. Az intézmény a Mecsek déli lejtőin 30 hektárnyi szőlőültetvényt gondoz, és a világ egyik legjelentősebb szőlőgénbankját üzemelteti. Az Európában második, globálisan pedig a hatodik legnagyobb génbankban több mint 1800 tételből álló fajtagyűjteményt őriznek.
Indexkép: pixabay.com