Ausztráliában, a Queenslandi Egyetem kutatói első ízben a növények gyökérzetén juttattak be olyan genetikai anyagokat (nanorészecskéket), amelyek módosították azok eredeti tulajdonságait.

Ennek nyomán azt tapasztalták, hogy ezzel az új módszerrel sokkal egyszerűbben és könnyebben lehet a fajta tulajdonságait a kívánt irányban megváltoztatni.

Bernard Carroll molekulárbiológus professzor szerint ez a technológia segíthet a növényi géneket fokozottan a nemesítés és a terméshozam-növelés szolgálatába állítani, és az élelmiszerek minőségét javítani.

Gyökérzet – fotó: pixabay.com

Más szavakkal ez annyit jelenti, hogy a hosszabb időt (több generációt) igénylő, hagyományos nemesítés folyamata, vagyis az új fajták előállítása számottevően felgyorsítható.

A gyorsítást egy olyan újítás révén sikerült megvalósítani, amely a merev növényi sejtfalakat enyhén lazítva, lehetővé tette a nanorészecskék behatolását.

Ma már a kutatók a módosítani kívánt növényfajtában természetes „hírvivő ribonukleinsav sava" visznek be, amelyek genetikai utasításokat tartalmaznak az élet minden formájának felépítéséhez.


Az mRNS-molekulák aztán zöld fluoreszcens fehérjét termelve befolyásolják a növény eredeti tulajdonságait. Az ausztrál kutatók a szóban forgó kísérleteket a lúdfű (Aranyossis) növényen kezdték, amelyet széles körben használnak a genetikai kutatásokban.

Forrás: sciencedaily.com

Indexkép: pixabay.com