Egyre többször halljuk, hogy modern életmódunk felelős azokért az elterjedt egészségügyi problémákért, melyeket korunk népbetegségeiként emlegetünk. Ilyenek a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, a krónikus stresszhez kapcsolódó mentális zavarok és bizonyos daganatos betegségek is, melyek összefüggésbe hozhatók a mozgásszegény életmóddal, a túlzott stresszel és a helytelen táplálkozással.

Most azonban kiderült, hogy egy látszólag ártalmatlan élelmiszer is problémát okozhat, ugyanis egy tanulmány arra jutott: elképzelhető, hogy bizonyos tejtermékekkel is növelhetjük a rákos megbetegedések kockázatát.

A tejtermékek jótékony (és kevésbé jótékony) hatásai

A tejtermékek alapvetően egészségesek, hiszen probiotikumokat tartalmaznak, magas a fehérje-, a kalcium- és a D-vitamin-tartalmuk, gazdagok ásványi anyagokban, cinkben és foszforban. Mindezeknek köszönhetően hozzájárulnak az erős csontok, fogak és izmok egészségének fenntartásához, támogatják a bélflórát és az immunrendszer. A sajtok koncentráltan hordozzák ezeket az előnyöket, ezért fontos tápanyagforrást jelentenek.

Azonban a Roswell Park Comprehensive Cancer Center több mint 3000 nő tejtermékfogyasztását vizsgálta 11 éven keresztül, és ennek során azt találták, hogy a résztvevők esetében egyes sajtfélék fogyasztása 53%-kal növelte a mellrák kockázatát – a 3000 vizsgált főből 1941-nek alakult ki mellrákja.


A tejtermékek egy inzulinszerű növekedési daktort (IGF-1) tartalmaznak, amelynek fontos szerepe van a sejtek és szövetek növekedésében, osztódásában és regenerációjában. Az IGF-1 nagy mennyiségű bevitele azonban a rák kialakulásának esélyét is növeli azzal, hogy a rosszindulatú sejtek szaporodását is serkenti.

A tanulmány vezető szerzője elmondta: a tejtermékek összetett keverékét képezik azoknak a tápanyagoknak, melyek a mellrák kockázatával pozitívan és negatívan is összefügghetnek, ezért az eredményt még nem lehet maximálisan megalapozottnak tekinteni.

Ugyanezen tanulmány szerint a natúr joghurt fogyasztása 30%-kal csökkentette ezt a kockázatot. Tehát a legfontosabb a kiegyensúlyozott táplálkozás, főleg mivel továbbra sem jelenthető ki teljesen egyértelműen, hogy összefüggés van a tejtermékekben gazdag étrend és a mellrák kialakulása között.

Mely készítmények jelenthetnek kockázatot?

Amennyiben van kapcsolat a tejtermékek és az emlőrák között, akkor a következő termékek fogyasztásakor legyünk körültekintőbbek: az ömlesztett amerikai, a cheddar sajt, illetve a krémsajtok nagyobb mennyiségű fogyasztása járt együtt megnövekedett rákkockázattal, bár ennek mértéke attól függően változott, milyen forrásból származott az adott tejtermék.

Forrás: noklapja.hu

Indexkép: Pixabay