Az Oregoni Állami Egyetem nemesítői olyan habanero paprikákat termesztettek, amelyek ízben hozzák ennek a különleges paprikának a jellegzetességeit, azonban nem annyira csípősek – írja a Telex a Gizmodo nyomán.
A habanero erőssége a Scoville-skálán 100-350 ezer között mozog. Jelentősen elmarad a Carolina Reapertől, amit a világ legerősebb paprikájának tartanak, de kategóriákkal erősebb, mint a magyar, erős paprika.
Génszerkesztéssel csökkentették a habanero paprika erősségét – Fotó: Pixabay
A génmódosítással megalkotott két habanero paprika a Notta Hotta és a Mild Thing nevet kapta. Az új habanerók "enyhén csípősek", ez a Scoville-skálán 1000 egységet jelent. (Viszonyításképpen a jalapeno a Scoville-skálán 2500-5000.)
Beszámoló szerint a nemesítőknek több mint húsz évre volt szükségük, hogy megalkossák az enyhén csípős habanero paprikákat, amelyek a tervek szerint 2025-ben kerülhetnek piacra vetőmag formájában is.
Forrás: Telex