A Földön több mint 400.000 növényfajt tartanak számon, amelyeből étkezési célból csak mintegy százat hasznosítunk – olvashatjuk a hortidaily.com portálon.
400.000 növényfajt tartanak számon, de étkezési célból mintegy százat hasznosítunk – Fotó: Pxfuel
Több kutató igyekszik újabb lehetőségeket feltárni, amelyek az élelmiszer alapanyagok választékának bővítésén kívül – a hulladékok lehető legnagyobb arányú visszaszorítása mellett – képesek lehetnek nagyobb tömegű táplálékot termelni, a környezet károsításának minimálisra csökkentésével.
Erre gyakorlatilag számos lehetőség kínálkozik, mivel a vadon termő növények nagy része tartalmaz az emberi táplálkozásban hasznosítható anyagokat.
Az amerikai Soli Organic vállalat és a New Jersey Állami Egyetem mellett működő Rutgers School of Environmental and Biological Sciences – több külföldi kutatóval együttműködve – keresi, és igyekszik a fogyasztókkal megismertetni azokat az új növényeket, amelyeket a következő öt évben be lehet vonni az emberi táplálkozásba.
Az alapvető cél a lakosság élelmiszer ellátását szolgáló források bővítése, amelyet a jelenleg termesztésben lévő növények egységnyi területre jutó terméseredményeinek, valamint eltarthatóságánek javítása révén is el lehet érni.
Az új források keresésében a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás eszközeit is felhasználják.