Az ausztrál Queensland Egyetem kutatói egy ötéves kísérletsorozat segítségével megállapították, hogy a narancssárga színű zöldpaprika fogyasztása komoly segítséget nyújthat bizonyos szembetegségek kialakulásának megelőzésében és kezelésében, amely betegségek egyébként sok embernél súlyos látásvesztést és vakságot okozhatnak – olvashatjuk a freshplaza.com angol nyelvű hírportálon.

Amint a kutatás irányítója, Dr. Tim O’Hare, a Naturally Nutritious projekt vezetője elmagyarázta, a gyógyhatás alapját az egyedül a sárga színű paprikában található zeaxanthin vegyület képezi, amelynek hiánya a makula degenerációjához (sárgafolt sorvadáshoz) vezethet. Ez a degeneráció Ausztráliában ötven év fölött minden hetedik, nyolcvan év fölött pedig minden harmadik embernél kialakulhat.

paprika

A narancssárga színű paprika segíthet a szembetegségek megelőzésében – fotó: freshplaza.com

Az ausztrál csoport jelenleg a zeaxanthin részarányának a paradicsomtermésen belüli növelésén és a gyógyhatás széles körű ismertté tételén munkálkodik.

A sárga színű paprikákból kivont zeaxanthint a gyógyszertárakban tabletta formájában árusítják.