A thedailystar.net hírportál egy nagyon érdekes olasz kezdeményezésről számol be, miszerint a nyári hőségek fokozódása és a növekvő áramköltségek következében az olasz gyümölcstermesztők közül egyre többen kénytelenek egy ősi tárolási módszerhez visszanyúlni, nevezetesen – ahol erre mód van – barlangokban rendezik be termékeik hosszabb-rövidebb idejű tárolását.

Észak-Olaszországban viszonylag nagy számban találhatók ilyen célra jól felhasználható barlangok, amelyek természetes hűtőtárolóként működhetnek, mivel belső hőmérsékletük télen-nyáron állandó (a barlang helyétől függően 1-4 fok C). A termelők maguk is meglepődtek, és kissé kételkedtek, mikor erről a lehetőségről hallottak, de ma már sokan élnek vele. Az osztrák határhoz közeli Trentinorégióban működő Melinda csoport 34 barlangban alakított ki tárolóhelyet, amelyekben éves termésének mintegy 12-13 százalékát tudja tárolni.

Egy almatermesztő gazda, ugyancsak Észak-Olaszországban jelenleg 30.000 tonna gyümölcsöt tárol barlangokban, gyakorlatilag a hűtésre szolgáló áramköltség teljes kiküszöbölésével, a közeli jövőben pedig 40.000 tonnára kívánja bővíteni a rendelkezésére álló barlangok kapacitását.


Ennek a lehetőségnek a nagyszerűsége az egyszerűségében áll. Nem az a meglepő, hogy ezt felfedezték, hanem az, hogy ez nem korábban történt.

Indexkép: Pixabay