A hortidaily.com hírportál beszámolója szerint bangladesi szegény farmerek közül sokan próbálkoztak a padlizsán termesztéséve, a kártevők (különösen az EFSB gyümölcsfúró rovar) és betegségek azonban a termés nagy részét elpusztították. Ezért a termelők közül egyre többen a növény génkezelt formájának termesztésébe és értékesítésébe vágtak bele, ami főnyereménynek bizonyult számukra, mivel ez a legfontosabb és szinte egyedüli jövedelemforrásuk.
A bangladesi farmerek közül sokan próbálkoztak a padlizsán termesztéséve – Fotó: pxfuel.com
A génmódosított padlizsán Bacillus thuringiensist tartalmaz, ami nagy mennyiségben előfordul szinte mindenütt a talajban élő baktériumok között, és az emberi egészségre egyáltalán nem ártalmas, és világszerte alkalmazzák a növénytermesztés hatékonyságának javítására.
Az így kezelt padlizsánt a fogyasztók a Fülöp-szigeteken és Indiában szívesen vásárolják, ami komoly árbevételt jelent a bangladesi gazdáknak.
Mivel Bangladesben ez volt a legelső engedélyezett génmódosított növényi termék, az eljárás menetéről részletes ismertetés jelent meg a Genetically Modified Crops in Asia Pacific (Génmódosított növények Délkelet Ázsiában) című könyvben, bizonyítva az eljárás teljes jogszerűségét, amelyet több külföldi szakértő és kutató intézet is kifogástalannak nyilvánított.