Felső-Ausztriában már komoly hagyományai vannak a szóban forgó zöldségek termesztésének, mivel a tartományban 170 kimondottan kertészeti profifú agrárüzem működik, amelyek összesen 1.750 hektár területen gazdálkodnak.
Ennek alapján a helyi gazdák remélik, hogy az őszi-téli hónapokban előállított zöldségekből a jövőben – az eddigi jelentős mennyiségű importot kiváltva – el tudják látni a tartomány igényeit a téli szezonban is, biztosítva az egészséges táplálkozás alapjait.
A téli termesztésre elsősorban a káposztafélék, bizonyos gyökérzöldségek és a tökfélék alkalmasak – fotó: Kiparosi Gyula
Nem szabad ugyanis szem elől téveszteni, hogy ezek a zöldségek komoly szerepet játszanak egészségünk megőrzésében, mivel pl. a brokkolinak és a savanyú káposztának magasabb a vitamintartalma, mint a citromnak vagy a narancsnak.
A termelés szervezését az osztrák zöldségtermesztők egyesülete a helyi agrárkamarával együttműködve irányítja. Az ilyen zöldségek termesztésének és felhasználásának propagálására speciális tanfolyamokat is szerveznek.
Ezeket a zöldségeket többnyire igazoltan biokörülmények között állítják elő, így az értékesítésből származó magasabb bevétel fedezi az őszi-téli termesztés többletköltségeit.