Hazai koktélparadicsom- és paprika az év minden napján!

Fejlesztésekkel, új technológiák alkalmazásával, megfelelő szakmai háttérrel és lelkiismeretes munkavégzéssel megvalósítható az a cél, hogy télen-nyáron hazai zöldség kerüljön az áruházak polcaira és végül a fogyasztók asztalára. Az Árpád-Agrár Zrt. területein évek óta folyamatosak a korszerű üvegházépítések és csak úgy bontanak, hogy a régi üvegházak helyébe újat építenek. Erre kiváló példával szolgál a szegvári terület korszerűsítése is, ahol a 2,5 hektáros paprikatermesztő üvegház folytatásaként, folyamatban van a következő 1 hektáros termesztő ház építése.

Az Árpád-Agrár Zrt. legújabb ismeretterjesztő cikkében a paprika jótékony tulajdonságait helyezi a középpontba.

Egy szem paprika átlagos súlya 150 gramm, amelynek C-vitamin tartalma magasabb a citroménál. Nem véletlen, hogy Szent-Györgyi Albert Nobel-díjat kapott a felfedezéséért, amely kutatás eredménye ma is igen nagy elismerésnek örvend.

paprika

A paprikatermesztés hagyományai ősidők óta a Dél-Alföld szívéből, Szentes városából és környezetéből gyökereznek, ahol megtartva a termesztés fundamentumait és titkait, a legkorszerűbb fejlesztésekkel is elkápráztatják úgy a szakma szereplőit, mint a fogyasztókat. Amikor a kezünkbe kerül egy egészséges, zamatos, ropogós paprika, aligha jut eszünkbe, hogy mi minden történt a termesztés során, ki és mit tesz azért, hogy élvezzük az „egészség-erőt egy paprikányi hazaival”.

Az egészség egyre több figyelmet kap, talán többet, mint valaha, amire sajnálatos módon egy világjárvány ébresztette rá az emberiséget. Ebben a környezetben nem tehetünk sem többet, sem mást annál, mint azt, hogy betartsuk a szükséges előírásokat és tiszta, egészséges, vitamindús élelmiszert fogyasszunk. A termelők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a fogyasztók körében a hazai élelmiszerek versenyelőnyben részesülhessenek az import termékekkel szemben. Jövőkép és pontos fejlesztési stratégia nélkül azonban mindez nem volna lehetséges.

A 60 éves múltú Árpád-Agrár Zrt. nem csupán eddigi eredményeivel, hanem további fejlesztéseivel és jövőbe vetett hitével tud és képes az élvonalban maradni.

Vígh Tibor üvegházvezető technológussal készített interjúból kiderül, hogy melyek a vállalat legújabb 2,5 hektáros paprikatermesztő üvegházának előnyei, amelyek meghatározzák a termés minőségét, piaci szerepét.

A régi, lebontott üvegházban is étkezési TV paprika termett, ahogyan ebben az újban is. A paprika minősége miben különbözik?

– A régihez képest igen nagy a különbség, mert ebben az új házban az utóbbi három szedésünk szinte 98-99%-ban első osztályú. Nagyon kevés az, ami kiesik és lecsópaprikaként adunk le. A paprikák mérete is jóval nagyobb, 7-12 között van és ez már prémium kategóriának minősül. Az első két szedés során ez a méret igen nagy százalékú volt, most már a 6-os méret dominál, de a minősége ennek is első osztályú.

paprika

Paprika osztályozása – fotó: Az Árpád-Agrár Zrt. archív felvétele

Az új üvegház belmagassága és a beépített technikai háttér ilyen nagy hatással van a növények fejlődésére?

– Igen és a szaktanácsadó által nyújtott utasítások is nagyban befolyásolják mindezt, hiszen ez alapján egészen más maga a növény ápolása is. Jóval erősebb a gyökérzet és így a növény is, ami a kondíciójából adódik.

Ez a növénykultúra meddig marad bent?

– A szeptember végi ültetéstől számítva 11 hónapon át, ami a terméstől is függ, de reményeink szerint ez a cél megvalósulhat és a piaci érdekek is lehetővé teszik mindezt.

A mennyiségi növekedés is látható?

– A mennyiségi növekedés is látható, de inkább a minőség az, ami kiemelendő.

paprika

Új szedő- ás ápoló kocsik az Árpád-Agrár Zrt. paprikatermesztő üvegházában – fotó: Árpád-Agrár Zrt.

Az új szedő- és ápoló kocsik hatékonyabbá, gyorsabbá teszik a munkafolyamatokat?

Nagyon sokan dolgoznak nálunk évek óta, idősebbek is, akik már nem tudnának terheléses munkákat végezni. Tőlük a megszokott a 4-5 mázsa paprika, amit leszednek és kiválogatnak, az új kocsikkal pedig az 5 mázsát, vagy az a fölötti mennyiséget és sokkal könnyebben, kevesebb erővel teljesítik, 8-10 láda paprikát tudnak ezzel feltolni a síneken.

Az új, energia megtakarítást célzó beruházások lehetővé teszik, hogy az év minden időszakában kapható legyen az áruházakban az Árpád házaiban termelt zöldség?

– Úgy látom, hogy igen, mert étkezési TV paprikát három telepen is termelünk és az ültetési folyamatokat úgy ütemeztük, hogy folyamatosan tudjunk paprikát biztosítani az áruházaknak.

A technikai újítások tanulási folyamatot is igényelnek, sikerült-e a vezérléshez szükséges ismereteket elsajátítani?

– Még mindig tanulási fázisban vagyunk, hallgatunk a szaktanácsadóinkra, ami óriási segítséget jelent. Egyeztetjük folyamatosan a javaslataikat az általunk helyben tapasztaltakkal és ez alapján születik döntés.

Ez a paprika termesztő üvegház, ilyen méretben, ilyen belmagassággal talán országosan is egyedülállónak mondható. Ez mennyire tölt el benneteket büszkeséggel, mit jelent számotokra?

– Nyilván nagyon büszkék vagyunk rá, de ehhez párosul a kihívás is. Máris látjuk, hogy ahogyan növekszik a növény, néhány hét és kocsiról kell ápolnunk, a szedés pedig egy következő lépés.

Ebben az időszakban sokan a „home office” munkavégzésre kényszerültek, ami a termelők esetében szinte lehetetlen. Mennyire tudtatok védekezni annak érdekében, hogy a munkavégzés zavartalan maradjon?

– Szerencsére, le is kopogom, hogy nálunk még nem volt betegünk, de tőlünk az állandó higiéniai szabályok betartása, fertőtlenítés nem szokatlan, mert ez egy alap elvárás a termelésben. Nálunk a fertőtlenítőkapuk évek óta éppen ezt a célt szolgálják, ahol a megfelelő védőruhában, láb és kéz fertőtlenítésével lehet csak bejutni az üvegházakba. A dolgozók minden szünet után fertőtlenítenek, másképp nem is lehetne és ezt szigorúan be is tartjuk, tartatjuk mindenkivel. Ezt fokoztuk azzal, hogy a portán is fertőtlenítenek, lázméréssel léphetnek csak be a területre és természetesen minden óvintézkedést megteszünk annak érdekében, hogy védjük magunkat és munkatársainkat. Az ütemezett munkavégzés e nélkül nem is volna lehetséges.

A hazai, minőségi élelmiszerellátás biztonsága a termelőkön is múlik, jövőjük pedig a fogyasztók kezében van. Az egészséges életmódot támogató hazai élelmiszerek, rövid úton jutnak el az áruházakba, a vásárlókhoz és ennek köszönhetően megőrzik magas tápértéküket, frissességüket.

Szerző: Both Ildikó

Fotók: Arany Sándor Gábor és Magyar Ákos

Itt a téli időszak, amikor sok gazdálkodó a fejlesztésre és az építési munkákra is több energiát fordít. Építsen üvegházat, amelyben tavasztól értékes zöldségeket és gyümölcsöket termeszthet! Az Agroinform.hu apróhirdetések között számos kiváló ajánlat szerepel "Üvegház" témakörben.