Az első szüretig nem szokás évjáratot minősíteni, de annyi bizonyos, hogy a borászoknak nehéz évük van. A hektikus időjárás, a nyár elejei esőzések és a hirtelen jött kánikula egyrészt kedvez a különböző gombafertőzéseknek, másrészt az újonnan telepített ültetvények alól kimoshatja a talajt is. Az egész ország területén ezért nem csak mennyiségben, hanem minőségben is rosszabb szüretre számítanak – írja a novenyvedoszer.hu

szőlő

Akik nem akarnak, vagy nem tudnak az új termelési módokba fektetni, lassan búcsút mondhatnak a szőlőtermesztésnek – fotó: pixabay.com

Az időjárás nagyon kedvezett a gombás fertőzéseknek

Ezt erősítette meg  a Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba is, aki szerint a nagy mennyiségű és kiszámíthatatlan csapadék a szőlőnél is komoly nehézséget okozott a gazdáknak. Hozzátette: az időjárás nagyon kedvezett a gombás fertőzéseknek, a peronoszpórának, a lisztharmatnak és a fekete rothadásnak.

Ezért nagyon sok borvidéken nagyon komoly mennyiségi és minőségi problémák lesznek – ez az erős fertőzési hullám május óta tart, vannak olyan gazdálkodók, akiknek sikerült nagyon magas költséggel megvédeni a szőlőjüket, de a fiatal ültetvényekben elsősorban a szőlők jelentős része domboldalakon helyezkedik el, ahol az óriási mennyiségben hirtelen lezúduló csapadék komoly eróziót okozhat. A talajt teljes mértékben gyom mentessé kell tenni az első egy-két évben, ezáltal fokozott az erózió veszélye. Az idősebb ültetvényeknél - ahol meredek területen vannak az ültetvények - vagy a teljes terület füvesítésével, vagy a sorközök füvesítésével próbálják a termelők az eróziót gátolni

– összegezte az akadémiai elnök.

szőlő

Az egész ország területén ezért nem csak mennyiségben, hanem minőségben is rosszabb szüretre számítanak – fotó: pixabay.com


Vannak olyan részei az országnak, ahol már most kijelenthető a terméskiesés

Bizonyos területeken nagyon komoly jégkárok is voltak, de a sok csapadék miatt intenzív volt a gyomosodás, felgyorsult a szőlő növekedése, és ezek mind nagyon nehéz helyzetbe hozták a termelőket.

Vannak olyan részei az országnak, ahol már most kijelenthető a terméskiesés. A lisztharmat nem csak a termés mennyiségét befolyásolja negatív irányba, hanem ebből a szőlőből nem lehet jó bort készíteni. Jelen körülmények között mindenképpen számíthatunk a szőlő és ezáltal a bor árának emelkedésére is

– vélte.

A hazai árakat befolyásolják az európai folyamatok és a világpiaci viszonyok is, mert hiába kerül lokálisan jóval magasabb költségbe egy adott termék előállítása, ha ez a világpiacon nem jelentkezik. Koch Csaba ennek ellenére is optimista, mert a magyar emberek a rossz hírek ellenére is várhatóan kitartanak a magyar bor fogyasztása mellett.

A nehéz évjárat magyarázata az energiaárak növekedése, a munkabérek, növényvédő szerek árának jelentős emelkedése, ezért emiatt elkerülhetetlen lesz a szőlő árának és ezáltal a bor árának növekedése is.

bor

Mindenképpen számíthatunk a szőlő és ezáltal a bor árának emelkedésére is – fotó: pixabay.com

Új termelési módokat kell bevezetni

A Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem szőlészeti és borászati intézetének tudományos főmunkatársa, Németh Krisztina szerint azok a gazdálkodók, akik nem akarnak, vagy nem tudnak az új termelési módokba fektetni, lassan búcsút mondhatnak a szőlőtermesztésnek.

Attól, hogy a klíma változik, nekünk ehhez hozzá kell szokni, másrészt alkalmazkodni is kell. Egy dolog fontos: tudatosítsuk a termelőknek, hogy a megváltozott körülmények között a korábban megszokott termelés nem folytatható tovább, át kell alakítani a gondolkodást és a termesztési technológiát. Ha ezekhez nem sikerül alkalmazkodni, akkor sikeresen sem termelhetünk. Nem csak a növényvédelemről, hanem a termesztéstechnológiáról van szó ebben az esetben

– mondta Németh Krisztina.