A hétvégén nagy érdeklődés övezte a Bugacon, a Puszta Kapujában megrendezett, a hazai gyümölcstermesztési hagyományokat népszerűsítő eseményt. A gyümölcsoltó napon a látogatók Kiss Balázs, a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság elnöke vezetésével sajátíthatták el a gyümölcsoltás művészetét – adott róla hírt a baon.hu.

Az esemény a Kiskunsági Nemzeti Park, az MCC Klímapolitikai Intézet, az Agrárminisztérium, valamint a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság közös szervezésében valósult meg, a Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéhez kapcsolódva. A rendezvény célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a tradicionális gyümölcstermesztési ismeretek megőrzésére és népszerűsítésére, valamint a magyar tájfajták megmentésének fontosságára.

A program során a résztvevők nemcsak elméleti ismereteket szerezhettek, hanem a gyakorlatban is kipróbálhatták az oltási technikát. A Kiss Balázs segítségével elkészített oltványokat mindenki hazavihette, hogy saját kertjében gondoskodjon róluk, így továbbörökítve a régi fajtákat. A rendezvény során hangsúlyozták, hogy ezek a gyümölcsfajták nemcsak kulturális és gasztronómiai értéket képviselnek, hanem agrárökológiai szempontból is jelentősek, mivel ellenállóbbak a helyi környezeti viszonyokkal szemben.


Kiss Mónika, a Kiskunsági Nemzeti Park Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának vezetője kiemelte, hogy ezek a fajták évszázadok óta bizonyítanak, és hozzájárulhatnak a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok kialakításához. Az 1980-as években még 3500 különböző gyümölcsfajtát tartottak nyilván Magyarországon – ezek megőrzése nemzeti érdek.

Indexkép: archív/Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság Facebook-oldala