A jácint nem csak szép, de csodálatos illatával is elvarázsol bennünket. Azonban sajnos túl sokáig nem élvezhetjük sem a látványt, sem az illatot. De mit tegyünk, miután elvirágzott a cserépben a jácint? Semmi esetre se dobjuk ki, hiszen éveken át virágozhat újra és újra! Sőt, a jácintnak akár egy pohár víz is elég ahhoz, hogy meglepjen minket a virágával!

Ki ne dobd a jácint hagymáját!

Gyakran vásárolunk tavasszal cserepes jácintot, azonban miután elvirágzott, sokszor sajnos kidobásra kerül a jácint hagymája. Pedig ha jól bánunk a hagymával, a jácint éveken át megörvendeztethet bennünket virágával.

Miután a jácint virága elnyílt, ott marad a levélzet. Ez azért fontos, mert ekkor vonja vissza a hagyma az összes tápanyagot, hogy azt utána elraktározza a következő szezonra.

A leveleket tehát nem szabad levágni, hanem hagyni kell, hogy azok maguktól elszáradjanak. Csak ezután szabad a leveleket eltávolítani. Ezután a jácint hagymáját száraz, hűvös helyen kell pihentetni. Erre tökéletes megoldást nyújthat egy doboz vagy egy papírzacskó. Ahhoz, hogy a hagyma ne penészedjen meg, fontos, hogy valóban száraz helyen tartsuk.

A legjobb, ha a helyiség hőmérséklete 10-15 Celsius-fok között van. Ősszel pedig eljön a jácint hagymájának ültetési ideje. Ha nincs kertünk, akkor se dobjuk ki a hagymát, hiszen egy cserépbe ültetve is virágozni fog nekünk tavasszal.


Ezért szeretjük a jácintot

A jácint nagyon sokak kedvence, így az egyik legkedveltebb és leggyakoribb hagymás évelő növény a kertekben. A jácint Délnyugati-Ázsia, Libanon, valamint Törökország és Szíria egyes vidékeinek őshonos virága, de szépsége és illata miatt egyre több helyen kezdték el Európában is termeszteni.

Színváltozatai szinte végtelenek, hiszen lehet lila, rózsaszín, sárga, kék és ezek milliónyi árnyalatában is játszhat. A jácint kistermetű növény, hosszúkás, húsos levelei között bújnak meg harangszerű virágai. Azonban a jácint virághagymája nagyon mérgező, így ügyeljünk rá, hogy tartsuk a virághagymákat gyermekektől és háziállatoktól távol, de mi is csak kesztyűben érintkezzünk vele.

Egy pohár vízben is hajtathatsz jácintot

A jácintot vízben is ki lehet hajtatni. Fontos, hogy mindenképpen előkezelt virághagymát szerezzünk be, mert csak ezek alkalmasak a benti hajtatásra. Az előkezelt hagymák speciális hőkezelésen esnek át, mielőtt a boltok polcaira kerülnének, mely hatására fog beindulni a virágbimbók fejlődése.

A jácinthajtató üvegeket töltsük meg vízzel, de ne teljesen legyen tele. Az üvegekben egy kicsivel kevesebb víz legyen, mint amibe beleérne a hagymák gyökérkoszorúja. Helyezzük a hagymákat az üvegekbe. A hagymák ne érintkezzenek a vízzel, hanem kicsivel a víztükör felett legyenek, miközben az üveg szűkebb nyaka tartja azokat.

jácint virág növény balkonládában

A jácintot balkonládában vagy cserépben is csodálhatjuk. Fotó: Shutterstock

Helyezzük el az üvegeket 6 hétre egy hűvös, 10 Celsius-fok alatti, sötét helyiségbe. Egy hűtőszekrény vagy a kamra is ideális megoldás lehet erre a célra. A 6 hét alatt a jácint hagymái gyökeret fognak ereszteni.

Miután a jácinton megjelentek a zöld leveles hajtások, és elérték a 8-10 cm-es hosszúságot, az üvegeket visszahozhatjuk valamelyik meleg, világos helyiségbe. Ezután pedig hamarosan gyönyörködhetünk a csodálatos virágokban.

Ha azt szeretnénk, hogy egyenes szára legyen a jácintnak, akkor az üvegeket érdemes minden nap 180°-kal elforgatni, hiszen így a növénynek nem kell a fény felé elhajolva nőnie. Ha fogy a víz, akkor töltsünk rá, nehogy kiszáradjon.

Így legyen a kertedben jácint

A jácint nem támaszt felénk túlságosan nagy igényeket. A teljes árnyék kivételével szinte bárhova ültethetjük a kertünkben. A legjobb, ha világos, félárnyékos helyet választunk ki a jácint számára. A talajok közül a jó vízelvezető képességű, humuszban gazdag talajokat kedveli a leginkább. Ügyeljünk rá, hogy a túlságosan nedves talajban a hagyma károsodhat.

Amikor a jácint elvirágzik, a levelei pedig elszáradnak, távolítsuk el azokat. A kerti ültetésére a legjobb időpont az október. Ekkor a talajban élő kártevők már nem annyira aktívak, de a talaj még kellően meleg a virághagyma számára. Mivel ahogyan már említettük, a jácint hagymája mérgező, ezért ültetéskor mindig viseljünk kesztyűt, hogy ne érintkezzen a bőrünk a virághagymával.

Az ideális ültetési mélység 10-15 cm, az ültetési távolság pedig 15 cm. Az ültetés előtt feltétlenül készítsük elő az ágyást, vagyis gyomláljuk ki alaposan, utána pedig ássuk fel. A jácint hagymái számára készítsünk ültetőgödröket, majd csúccsal felfelé tegyük bele a virághagymákat. Ezután fedjük be az ültetőgödröket földdel, öntözésre azonban nem lesz szükség.

A cserepes jácint így fog sokáig virágozni

A cserepes jácint akár télen is az otthonunkba tudja csempészni a tavasz szépségét és illatát. Ráadásul akár csodálatos ajándék is válhat belőle. Habár sajnos hamar elvirágzik, néhány trükkel kicsit hosszabbítani lehet a virágzását.

1. Fontos, hogy a cserepes jácintot a lakás világos pontján helyezzük el. Azonban arra is ügyelnünk kell, hogy a túlzott meleg, a tűző napsütés, a huzat, valamint a növény helyének változtatása egyaránt ártalmas számára. Éppen ezért soha ne a fűtőtest közelében tartsuk.

2. A cserepes jácintot rendszeresen kell öntözni, hogy a földje mindig nyirkos legyen. Nagyon fontos, hogy mindig alulról öntözzük, hiszen így anélkül jut nedvességhez, hogy a hagymája elrothadna. Arra is figyeljünk oda, hogy a jácintot nem szabad túlöntözni, és nem állhat pangó vízben.

3. Az elvirágzás után hagyjuk teljesen elszáradni a növényt, majd távolítsuk el róla a száraz növényi részeket.

4. A hagymát vegyük ki a földből, tisztítsuk meg és októberben ültessük ki a kertbe.

Jácintban és virágokban gazdag napokat kívánunk!