Az új fajta engedélyezésére legalább egy vagy másfél évet kell várni (a kép illusztráció) – fotó: Pixabay
2019 őszén az egészségügyi minisztérium megállapította, hogy a génszerkesztéssel előállított élelmiszer alapanyagok a hagyományos nemesítéssel előállítottakkal azonos elbánásban kell részesíteni, azaz az ilyen anyagok nem tekintendők génmódosítottnak. A japán egészségügyi hatóságokkal folytatott tárgyalás és egy szakértői panel döntése után a feltaláló vállalat engedélyt kaphat az új fajta termesztésére és forgalmazására.
Ez lehet Japánban az első termesztésre és fogyasztásra engedélyezett génszerkesztett növényfajta, mivel ezt az eljárást a közelmúltig tiltották az élelmiszer termékek módosításában. Az eljárás hasznosságára az idei kémiai Nobel-díj nyertese hívta fel a figyelmet. A megfelelő engedélyek megszerzésére azonban legalább egy vagy másfél évet kell várni.