Idén késik a szüret. Fotó: 123rf.com

Idén késik a szüret. Fotó: 123rf.com

Most már biztosan csúszik a szüret Villányban az időjárás miatt. Sajnos a tavaszi hideg nem tett jót a hajtásoknak. Bár ilyenkor minden évben az Irsai szőlőfajtát szüretelik először, idén azonban az még nem érett meg a leszedéshez, tudhattuk meg az ATV Híradó riportjából

Szende Gábor, a Szende Pincészet borásza szerint az elmúlt években ilyenkor már készülődtek az első szüretre, azonban ez most akár három hetet is késhet. A borász egyértelműen az időjárást okolja a csúszásért. „Az elején nagyon hideg volt, és nehezen indultak meg a hajtások. Úgy gondoltuk, a nagy meleg majd behozza a késést, de most úgy néz ki, hogy nem” – mondta az ATV Híradójának.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a vörös fajták szüretelése is késni fog-e. A rossz hírek mellett azonban igazán örömteli, hogy a villányi Szende borászat cabernet franc bora aranyérmes lett a franciaországi borversenyen. Így a villányi bor újra felkerült a legjobb borok térképére.

Zalában is az időjárás okozott gondot, most az esőt várják a borászok. Császár Katalin, a Cezar Winery ügyvezető igazgatója úgy véli, az idei év sem lesz jobb, mint a tavalyi volt. „Egyelőre úgy látjuk, ugyanott tartunk a termés minőségében” – fogalmazott.

Elsőként próbaszürettel kezdenek majd a borászatok, a mintából kipréselt szőlőlében cukor- és savtartalmat, valamint a Ph-értékét mérnek. Amennyiben ezek az értékek megfelelőek, elindulhat a nagyüzemi szüret.