A skóciai James Hutton Intézet kutatói a közelmúltban, Glen Mor néven egy új málnafajtát nemesítettek, amely természetes rezisztenciát hordoz a több országban jelentős pusztításokat okozó gyökérrothadással szemben.
A nemesítés irányítója, Dr. Julie Graham és csapata több mint tízéves kísérletezés eredményeként hozta létre ezt az ígéretes fajtát, amelynek gyümölcse kiváló minőségű, kiegyensúlyozott cukor-, illetve savtartalom miatt a termesztésben lévő egyéb fajtákénál harmonikusabb ízű és nagyobb méretű – írja a freshplaza.com.
Az új fajta a mérsékelt övi körzetekben bárhol termeszthető – fotó: Shutterstock
A gyökérrothadás elkerülése érdekében az európai málnatermesztés jelentős részét az utóbbi időben mesterséges táptalajokra és nevelőedényekbe kellett áthelyezni, ami lényegesen megnövelte az előállítási költségeket. A skót nemesítők a James Hutton Málnanemesítő Konzorciumon keresztül most jelentős összeget kívánnak befektetni az új fajta széles körű megismertetésébe és elterjesztésébe.