A február, mint az év legrövidebb hónapja a gazdálkodó számára különösen fontos hónap. Azon keresztül, hogy a téli hónapok végét jelzi, amikor is a gazdálkodási év tervezésének időszaka lassan lezárul, és közeledve a tavaszi időszakhoz a cselekvő időszak veszi kezdetét. Így van ez a gyümölcsöst művelő gazdálkodó esetében is, akinek első fő munkafolyamata a gyümölcsös metszését jelenti - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara cikkében,
A gyümölcsöst művelő gazdálkodók első fő munkafolyamata a gyümölcsös metszése — fotó: pixabay.com
A metszés kellő szakértelmet kíván
Fontos átgondolni a gyümölcsfák fás metszésének legfontosabb ismérveit, mielőtt borotvaélesre fennénk a metszőollókat és megéleznénk a fűrészeket. Ugyanis a fák csak akkor fognak kedvező válaszreakciókat adni, ha kellő szakértelemmel végezzük a metszést.
A gyümölcsfák metszése a gyümölcstermesztésben kiemelten fontos témakör, hiszen szinte kizárólag a metszéssel tudjuk szabályozni a fák méretét, a korona formáját, a termőrészek kialakulását, a rendszeres teméshozás biztosítását. Arról nem is beszélve, hogy a metszés döntően befolyásolja a gyümölcs mennyiségét és minőségét.
A metszés alapelvei az évszázadok tapasztalatai mentén alakultak ki
A metszésnek olyan tudományos alapja van, amelynek az alapelvei a gyümölcstermesztés fejlődésével évszázadok alatt alakult ki, a gyakorlati tapasztalatok, megfigyelések és a módszeres kísérletek kiértékelése során. A legfontosabb gyakorlati ismereteket érdemes mindenkinek elsajátítania annak érdekében, hogy a gyümölcsfák termését az egész család élvezhesse.
Kerülni kell a metszést a kemény fagyos időszakban — fotó: pixabay.com
A gyümölcsfák általános metszése
A gyümölcsfák általános metszése a fák nyugalmi időszakában a tél folyamán és tavasszal a rügyduzzadás - rügyfakadás időszakában van. Kerülni kell a metszést a kemény fagyos időszakban. A téli időszakban általában az almatermésűeket szokták metszeni, mivel itt nem kell tartani kórtani problémáktól. Sokkal érzékenyebbek a metszés idejére a csonthéjasok - itt lehetőség szerint csak rügyfakadástól kezdjük a metszést, ellenkező esetben a fa életét veszélyeztető kórokozók támadhatják meg a fát, amelyek jellemzően annak fertőzését és korai pusztulását okozzák. Ezért a csonthéjasokat egészen a virágzásig nyugodtan lehet metszeni.
A metszés technikai kivitelezése
A metszés technikai kivitelezését, sok tényező befolyásolja. Fontos szempont, hogy a házikertben, szórványban lévő gyümölcsfát akarjuk metszeni, vagy ültetvényben egy meghatározott térállásban elhelyezkedő fákat.
Kicsit lazábban metszhetjük a szórványban lévő gyümölcsfát, viszont ültetvényben, szigorúan a szakma szabályait betartva lehet csak metszeni. Ennek az az oka, hogy a fákat nem tudjuk az adott térállásban megtartani, ha nem így metszünk. Fontos ismerni az adott gyümölcsfaj termőrészeit, és a termőrészek kialakulásának menetét. Ha ezek az ismeretek hiányoznak és össze vissza metszünk, akkor azzal olyan fákat produkálunk, amelyek semmilyen célt nem szolgálnak.
Kicsit lazábban metszhetjük a szórványban lévő gyümölcsfát, viszont ültetvényben, szigorúan a szakma szabályait betartva lehet metszeni — fotó: pixabay.com
Metszésmódok a gyakorlatban
Három különböző metszésmódot különböztetünk meg.
- Az első a koronaalakítás - ezt a fiatal 1-3(4) éves fák esetében alkalmazzuk, a megfelelő szabályos koronaforma kialakítása érdekében. Ennél a termésnek csak másodlagos szerepe van, azt gyakorta el is kell távolítani. Az első évben mindenképpen erőteljesen metsszük a facsemetét, hogy megfelelő kihajtást kapjunk.
- A következő évben már többnyire ritkító metszést végzünk, azaz ekkor már nem vágunk bele a vesszőkbe, mert az újabb erőteljes kihajtásokat eredményez feleslegesen sűrítve a koronát. Azokat a vesszőket, amelyek a koronaformának nem felelnek meg tőből távolítjuk el csonk mentesen, így nem kapunk annyi újabb felesleges kihajtást. Sudaras koronaforma estén kerülni kell a tengely visszametszést.
- A fenntartó metszést már a 3-4. évtől alkalmazzuk,ha eddig mindent jól csináltuk, akkor kialakult a fánk végleges mérete és szabályos koronaformája. A fenntartó metszés lényegében ritkító metszést jelent, illetve a letermett termővesszők eltávolítását. A koronában a vízszinteshez közeli helyzetű vesszőket válogatva hagyjuk meg visszametszés nélkül, mert ezen típusú vesszők rakódnak be a következő évben rövid termőrészekkel.
Mindenki azt szeretné, ha ilyen lenne a termés — fotó: pixabay.com
A fenntartó metszés szabályai
A koronában a közel 1 méter hosszúságot is elérő ún. vízhajtásokat, - melyek többnyire ágtöréspontokon keletkeznek - tőből csonkmentesen, vagy kitörve az alapi rügyeket kiszakítva távolítsuk el.
Törekedjünk arra, hogy a koronában, közel egyenlő arányban legyenek termőrészekkel berakodott 2-3 éves és visszametszés nélküli egyéves vesszők.
Speciális eset a csonthéjasok közül az őszibarack, mert kizárólag egyéves termővesszőket kell meghagyunk a koronában. Mindig arra törekedjünk, hogy a legalsó vázág és tengely közelben lévő éves termőrészre metsszük vissza a letermett termővesszőt, így biztosítva a felkopaszodás mértékének csökkentését.
Házikerti viszonyok között ifjító metszést jellemzően csak idős fáknál alkalmazzunk, ekkor néhány felkopaszodott idős ág levágásával szellősebbé tehetjük a koronát, ami köszönhetően a jobb fényellátottságnak új termőrészeket hozhat.
A várhatóan márciusban újra megnyíló ültetvénytelepítési pályázat lehetőséget biztosít gyümölcsösök létesítéséhez, korszerűsítéséhez, addig is további szakmai tartalmak lesznek majd olvashatóak a Kamara honlapján a Tájékoztatási Szolgáltatás fül alatt és heti hírlevelekben - tájékoztatta a gazdálkodókat a NAK.