Hazánkban már több mint 14 éves a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma. Az elkötelezett gazdák és közösségeik az idei évben 32 gazdaságba várják az új vásárlókat.
A Tudatos Vásárlók Egyesületénél – ahogy minden évben – az idén is összeállítottak egy listát és térképet arról, melyek ezek a gazdaságok, hova, miként lehet csatlakozni. Az idén 5 új gazdaság vágott bele ebbe az értékesítési formába az Egyesület képzéseinek köszönhetően – írja a greenfo.hu
Továbbra is kiszámíthatatlanul emelkedik az élelmiszerek ára, a friss, egészséges, helyi élelmiszer luxusnak látszik. Ebből a kiélezett helyzetből a Tudatos Vásárlók Egyesülete a helyi közösségi gazdaságokban látja a kiutat.
A 2024-es szezonban a magyarországi közösségi gazdaságok több mint 1300 családot láttak el friss, helyi, szezonális zöldséggel, gyümölccsel, tojással, hússal, ami csaknem 4200 fogyasztót jelent a családtagjaikkal együtt.
Friss, finom és egészséges – fotó: pixabay.com
Mik azok a közösségi gazdaságok?
A közösségi mezőgazdálkodás olyan személyes együttműködés a termelő és a fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egész évben egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg .
A gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. A termény lehet a zöldség, tojás, hús is a gazdaságtól függően, amit általában hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.
A közösségi gazdáknál az év eleje a tervezés, a közösségépítés időszaka. Ebben az időszakban várják azokat is, akik az adott évben tőlük szeretnék beszerezni az élelmiszerüket. Február 22. a Közösségi Mezőgazdálkodás Nemzetközi Napja, amihez kapcsolódóan a Tudatos Vásárlók Egyesülete a Közös Termés Ünnepen biztosított lehetőséget a közösségi gazdaságoknak, hogy bemutatkozzanak az érdeklődőknek.
Itt várják a vásárlókat
Budapesten kívül több vidéki kis- és nagyvárosban is van lehetőség a csatlakozásra, például Mosonmagyaróváron, Szombathelyen, Székesfehérváron, Dunaújvárosban, Szegeden, Szolnokon, Pécsen, Balassagyarmaton és Miskolcon. A budapesti agglomerációban is számos átadópont működik, például Szigetmonostoron, Vácon, Szentendrén, Dunakeszin, Gödön, Nagymaroson, Szokolyán, Sződön, Budaörsön, Gyömrőn, Dunaharasztiban, Gödöllőn, Pomázon, Érden és Vecsésen is – olvasható a cikkben.
Miért érdemes egy közösségi gazdasághoz csatlakozni?
Aki közvetlenül a termelőtől szerzi be az árut számos előnyre tehet szert:
- Biztos forrást jelent egész évben – a közösségi gazda vállalja, hogy egész évben vagy szezonban a közösségnek termel, így a tagok biztosak lehetnek abban, hogy a szerződött időszakban ellátja őket zöldséggel vagy hússal. Az ellátás így kevésbé függ a hazai vagy külföldi beszállítóktól, az alacsony felvásárlási áraktól, ezért biztos élelmiszerforrást jelent egész szezonban.
- Friss, finom és egészséges – sok közösségi gazdaság hivatalos bio minősítéssel rendelkezik, és sok gazdaságban termelnek az ökológiai mezőgazdálkodás elvei szerint. Mindez érezhető az élelmiszerek ízén is. Itt a tagok mindent frissen kapnak, hiszen a gazdák az átadás napján takarítanak be mindent a közösségnek.
- Helyi – egy közösségi gazdaság tagjai mindig közvetlenül a gazdától veszik át az általa megtermelt élelmiszereket, azaz nincs közvetítő, nincs felesleges szállítás, raktározás, csomagolás. A gazda az átadópontra szállítja a terményeit, így a termékek árát az emelkedő üzemanyagárak is csak kisebb mértékben befolyásolják.
- Kis léptékű – a közösségi gazdaságokban érvényesülnek az agroökológia alapelvei. Kiemelt figyelmet fordítanak a gazdák a biodiverzitás növelésére, alkalmazkodnak a helyi viszonyokhoz és lényeges számukra a tudásmegosztás is.
- Nem emelkednek az árak hétről hétre – a gazdák az árakat egy évre vagy szezonra előre kikalkulálják, amit a tagok havi átalány formájában fizetnek meg. Az üzemanyag és az élelmiszerek drágulása 2024-ben sem állt meg, és ez nem kímélte a közösségi gazdaságokat sem, így idén volt némi emelkedés a havidíjakban, de korántsem akkora, mint az előző évben – így az árak még mindig kiszámíthatóbbak és sokszor kedvezőbbek, mint a szupermarketben vagy a piacon.
- A tagok támogatják a gazdát – ezzel hozzájárulnak a vidéki térségek és a kisgazdaságok fennmaradásához.
A gazda elkötelezetten a tagoknak termel – a közösségi gazdáknak is sokat jelent, hogy személyesen ismerik azokat, akiknek az élelmiszert termelik. Így látja ezt Szilágyi Kriszta is a sződi Terápiás Kert alapítója:
„Jó érzés, hogy valamit létrehozunk a saját kezünk munkájával a semmiből. Gondoskodunk a kis parányokról, akik a kertünkben élnek és közben az emberekről is, akik a tagjaink. Adunk, egy darabot magunkból. Enni adunk, és ez az egyik legfontosabb dolog, akárki akármit is mond."
Indexkép: pixabay.com