Paradicsom – Fotó: pixabay.com
Kutatásuk alapja, hogy a húsevő növények levelei és virágai riasztó hatást fejtenek ki bizonyos rovarokra, és nagy eredmény lenne, ha egyes rovarfajok elriasztásának képességét sikerülne beültetni termesztett növényekbe. Siker esetén több százezer tonna rovarölő szert lehetne megtakarítani.
Ennek érdekében a kutatók azonosítani akarják és részletesen tanumányozzák azokat a géneket, amelyek a zsákmányállatok (rovarok) elfogásáért és megemésztéséért felelősek, illetve abban szerepet játszanak, továbbá megvizsgálják, hogy a rovaremésztés, illetve riasztás génje beépíthető-e a paradicsomba vagy a dohányba.
A riasztó géneket olyan növényekből lehetne kioperálni, amelyek légypapír-szerű, sűrűn szőrözött leveleikkel ejtik foglyul a rovarokat.
A kutatók azt is megállapították, hogy a húsevő növények emésztőrendszerében olyan fehérjék találhatók, amelyek antimikrobiális és rovarölő hatással bírnak. Renner szerint a megfelelő gén kivonásához alkalmas lehet az Amerikában honos vajfű (Pinguicula), amelyet magyarul hízókának vagy „foganőtt”-nek is neveznek.