A japán Ryukoku Egyetem kutatói az Osakai Metropolitan Egyetemmel és más kutatóhelyekkel együttműködve – génmódosítás segítségével – magas béta-karotin tartalmú padlizsán fajtát fejlesztettek ki – számolt be a közelmúltban a freshplaza.de hírportál.

tojásgyümölcs

Ötször több béta-karotint tartalmaz – fotó: pixabay.com

Mint ismeretes, a béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, amelyre az emberi szervezetnek az immunrendszer erősítéséhez nagy szükség van. Ennek az új eredménynek óriási jelentősége van több délkelet-ázsiai ország lakosságának egészségvédelme szempontjából, mivel ebben a régióban a padlizsán a lakosság étrendjének szerves elemét képezi, viszont az ott termesztett fajták kevés béta-karotint tartalmaznak.

Az elemzések kimutatták, hogy a mesterséges fény mellett termesztett padlizsán növények ötször több béta-karotint tartalmaztak, mint az üvegházakban hagyományos technológiával termesztettek, viszont az egyes padlizsánok az utóbbiakhoz képest kisebb tömegűek. Ez arra utal, hogy a béta-karotin felhalmozódása gátolhatja a padlizsán fejlődését.


A japán kutatók által elért eredmények értékes információkkal szolgálnak a béta-karotinnal dúsított transzgénikus padlizsán fajták jövőbeli fejlesztéséhez. A kutatócsoportnak a béta-karotin tartalom növelését az Erwinia uredovora baktériumból származó PSY gén beültetésével sikerült elérnie.