Az Apátsági Pincészetnél mintegy 50 hektáron folyik szőlőtermesztés változó talajviszonyok között, melyeket a 2000-es évek elején kezdtek telepíteni. Az alapjában enyhén lúgos kémhatású, meszes altalajhoz, változatos feltalaj társul. Egyes dűlőkön lazább, homokos, löszös feltalajjal találkozunk, míg máshol agyagos, keményebb ugyanakkor jó vízgazdálkodású a felső termőréteg. A szőlőterület négy nagyobb dűlőn található, ami Drozdík Attila tapasztalatai szerint nagy lehetőségeket rejt a különböző fekvés és az egyedi mikroklíma miatt.
A pincészetnél az ültetvények az átlagnál keskenyebb sorokra települtek. A sortávolság mindössze 240 cm. Ez a keskeny sortávolság különösen megnehezíti a növényápolási munkát, valamint a szerves trágya kijuttatását. A gazdaság vezetői az intenzív műtrágyázás gondolatát mégis elvetették és a szerves tápanyagellátás mellett tették le a voksukat. Istállótrágyához ugyan hozzá tudna jutni a pincészet, de a bizonytalan minőség, valamint a költséges és nehézkes kijuttatás miatt az ORGEVIT granulált 100% szerves trágyát választották. Az első évben egy teljes kamion 600 kg bigbála kiszerelésű terméket rendeltek meg. A granulátumot 1 tonna/hektár dózisban, megközelítőleg 20 hektár szőlő trágyázására használták fel.
Drozdík Attila elmondta, hogy az ORGEVIT legszembetűnőbb előnye az, hogy mozgatása és kezelése könnyen megoldható és a már rendelkezésre álló gépparkjukkal kijuttatható külön beruházás nélkül. A pincészetnél korábbi években rendszeresített olasz mélyműtrágyázóval, könnyen és egyszerűen tudják a sorközökbe kijuttatni az ORGEVIT-et 20-30 cm mélységben. A granulátumot a bigbag zsákokban könnyen tudják tárolni, felhasználási ideje az almos trágyáéval szemben sokkal rugalmasabb és költségkímélőbb. Nincs szükség szerves trágyaszóróra, se kanalas rakodóra, így a mozgatás és a deponálás az almos trágya költségeinek töredéke.


Drozdík Attila az Apátsági Pincészet szőlésze mutatja az olaszrizling állományt Magyar Zoltán Bátori Kft. munkatársának. ORGEVIT, OGABASE K és Basfoliar Aktiv kezelést is kapott az állomány egy része.

A mintegy 50 hektáros szőlőbirtok kétharmadán fehérborszőlőt termeszt a pincészet, a fennmaradó egyharmad területen foglalkozik vörös borszőlőfajták termesztésével. Jelentősebb fehérbor fajtáik a Sauvignon Blanc, Rajnai Rizling, Olaszrizling, Pinot Blanc, Chardonnay és a Királyleányka. A jellemzőbb vörös borszőlő fajtáik pedig: Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc. Az idei esztendőben a pincészet elérte az évi 300 000 palack forgalmazását, melynek jelentős hányadát exportra termelik.

A 2013-as esztendőben egy új típusú szerves trágya granulátumot is kipróbált a pincészet fél hektár területen. Az ORGABASE K+Mikorrhiza termék nagyon felkeltette Drozdík Attila figyelmét. Elmondása szerint már régóta foglalkoztatta a mikorrhiza gombák alkalmazásának lehetősége, de korábban nem talált olyan terméket, amit szőlőültetvényben könnyedén lehetett volna alkalmazni. Az ORGABASE K + Mikorrhiza szervestrágya pellet ugyanolyan teljes értékű trágyagranulátum mint az ORGEVIT, csak nagyszámú Mikorrhiza spórákkal van oltva. Ennek köszönhetően egy menetben kijuttatható a szervestrágya és a jótékony hatású gombaspóra is. Ezzel időt és több munkafázist is megtakarít a gazdaság.


Zöldebb az Olaszrizling levélzete, mint a korábbi években.
Jó hatásúnak bizonyul az ORGEVIT és a Basfoliar Aktiv kezelés.

Az Olaszrizling megtekintésénél Attila elmondta, hogy a rizling többször is kapott a szerves granulátumokból, 2012. őszén Orgevit szervestrágyát szórtak ki 1 tonna / hektár dózisban, 2013. őszén pedig az új ORGA BASE K+ Mikorrhiza szervestrágyát is az Olaszrizlingben próbálták ki. Az ültetvény szemmel láthatóan erősebb, vitálisabb és zöldebb lombozatú. A keskeny sorok miatt szinte minden munkát saját maguk végeznek a szerves trágya szórásától az állománymunkákig. Az egyedi gépigény miatt nem tudnak külsős bérmunkákra hagyatkozni.

Az agyagosabb Ravazdi dűlőn található ültetvényben éppen zajló munkálatok közepette tekinthettük meg a szintén ORGEVIT trágyával kezelt állományt. A dűlő több szempontból is kitett az időjárás viszontagságainak. Az agyagos felső talajréteg miatt nehezen művelhető a terület és lassabban is melegszik, emiatt két héttel később fakad itt a szőlő. A mélyen fekvő részek pedig fagynak kitettebbek. Az ültetvény azonban mégis szép képet mutat, a hajtásnövekedés jól beindult és lassan behozza a lemaradását a többi területhez képest. Szemlénk során Attila meg is említi, hogy sajnálja, hogy nincsenek korábbi képek az ültetvényről, mert az jobban szemléltetné az elmúlt évek pozitív változásait. Az ültetvény két-három évvel ezelőtti önmagához képest jelentőset erősödött, jó vegetációs indulás és jó lombfejlődés figyelhető meg.

2013-ban voltak nagyon száraz periódusok, de a korábbi hasonlóan száraz évekhez képest a Ravazdi állomány jobban tűrte a száraz, hő stresszes időszakokat, valamint most tavasszal is jobb fejlődés figyelhető meg.

Rögtönzött munkamegbeszélés: a 240 x 80 cm-es térállás miatt, keskeny erőgépekre és munkagépekre van szükség.

Az Apátsági Pincészetnél dolgozó szakemberek nyitottak az új technológiákra, mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy bátran belevágtak egy új szerves tápanyag gazdálkodási programba. De ez a nyitottság a gazdaság más területein is érzékelhető. Az ültetvények korszerű fém támrendszerrel lettek telepítve. Van ugyan olyan terület, ahol jól szerepel a fa oszlopos rendszer is, de sajnos az alapanyag nem mindig megfelelő és korán elöregedik emiatt úgy döntöttek, hogy a modernebb időt állóbb fém rendszerre térnek át. Az országban kevés tapasztalat van a fém támrendszerekkel kapcsolatban a pincészet szakemberei mégis bíznak abban, hogy hosszú távon is megállja majd a helyét a fém rendszer és gazdaságosabb lesz, mint a fa alapú.

Az újítás a növényvédelmi technológiát sem kerülte el. Az idei évben első alkalommal próbálták ki a Bátori Kft. új növénykondicionálóját a Basfoliar Aktivot. Ez a lombtrágya nagy arányban tartalmaz foszforos savat és zöldalga kivonatot. A készítmény hatékonyan szorítja vissza a peronoszpóra fertőzéseket, valamint fokozza a növényállomány természetes ellenálló képességét. Erről a hatásról a Bátori Kft. munkatársai külföldi szakmai tanulmányútjuk során is meggyőződhettek.

Az ültetvények megtekintésekor a 4-5 kezelésből álló Basfoliar Aktiv kísérlet második kezelése előtt állt az Olaszrizling állomány, amelyből mintegy 2,5 hektárnyit kezeltek le a készítménnyel. Már az első kezelés után is láthatóan sötétzöldebb volt az egyébként mindig világoszöld lombozatú szőlő és bizakodóan várják a további eredményeket.

Drozdík Attila pozitívan válaszolt arra a kérdésre, hogy hogyan értékeli az elmúlt 2-3 év szervestrágya kezelések eredményeit. Valamennyi ORGEVIT vagy ORGABASE K granulátummal kezelt állomány jobb kondícióban van, mint a kezelés előtti években. Mindemellett költséghatékonyan és rugalmasan tudnak szervestrágyázni egy olyan granulátummal, amelyben csak és kizárólag szervestrágya található, a legszigorúbb előírások mellett készül és tartalmazza az összes fontos makro és mikroelemet, amely elengedhetetlen a fenntartható termesztéshez.

A tervek és a fejlesztések itt azonban még nem állnak meg. Hamarosan, még a nyár folyamán megnyitja kapuit az Apátsági Major, amely szeretettel várja látogatóit, borkóstolóval és interaktív programokkal a Pannonhalmi Apátság szomszédságában.

Magyar Zoltán, Kiss László

Kapcsolat:

Kiss László
Mobil: +36/70-610-2229
e-mail: laszlo.kiss@kertplusz.com
Web
: kertplusz.com


Kíváncsi a Bátori kert termékre is?
Kattintson IDE, ha a professzionális termékek, illetve IDE, ha a hobbikertészeti termékek érdeklik!