A Syngenta ismét színvonalas termesztéstechnológiai bemutatót és előadássorozatot tartott a káposzatfélékről. Az ócsai kísérleti állomásra idén kétszáznál is több gazda látogatott ki. A rendezvény jó hagulatával és a sok szakmai érdeklődővel is arról árulkodott, hogy 2012-ben jó évet zártak a káposztatermelők.

A programsorozat megnyitóját Antal Gyula, a Syngenta kampánymenedzsere tartotta. Üdvözlő beszédében a Syngenta következő szezonra szánt ajánlatát is ismertette- mind növényvédelem, mind pedig a vetőmagok és új nemesítésű káposztaféléik tekintetében.

Pócs János országgyűlési képviselő, a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának és Kertészeti albizottságának tagja érdekes előadást tartott az aktuális hatósági ellenőrzések témakörében. Pócs János elmondta, hogy a Budapesti Nagybani Piacon tartott razziák kizárólag az őstermelők és a magyar termékek védelmét szolgálják. Az országgyűlési képviselő beszámolt az eddigi ellenőrzések eredményeiről, és felvázolta a jövőben várható további intézkedések sorát.

Kovács Tibor, a Lidl Magyarország zöldség-gyümölcs beszerzési vezetője, meghívott előadóként fontos kérdésekre válaszolt a szupermarketek termékszabványaival, elvárásaival kapcsolatosan. A piaci és fogyasztói trendek alakulásáról is hasznos információkat tudhattak meg a káposztafélékkel foglalkozó termelők.

Birkás Márta az MTA doktora, a gödöllői Szent István Egyetem tanszékvezető tanára is emelte a rendezvény színvonalát érdekes előadásával. Szakmai körökben a "talajművelés szakértője"-ként emlegetett professzor asszony ismét sokak érdeklődését felkeltette energiatakarékos, klímakár csökkentő talajművelésről tartott beszédével, amely célzottan a szabadföldi zöldségtermesztésben gazdálkodóknak nyújthat segítséget.

Mádi Zsolt, a Syngenta területi képviselője a káposztafélék gyakorlati növényvédelmét elemezte az elmúlt évek tapasztalatai alapján. Tanácsai hasznos útmutatásként szolgáltak minden termelő számára, az elhangzottak után lehetőség nyílt személyes konzultációra is.

A jövő káposztatermelő szakembere


Az előadások után a kísérleti állomás szabadföldi bemutatóján a cég kereskedelmi forgalomban lévő karfiol és káposztafajtáit tekinthették meg a látogatók a Syngenta szakemberei vezetésével. A teljes rendezvény ideje alatt látványos növényvédelmi alkalmazástechnikai bemutatót is megtekinthettek az érdeklődők Máté Endre kísérleti technikai vezető prezentálásával.

A Sygenta-tól már megszokott módon, a résztvevőknek páratlan vendéglátásban volt részük. A szekszárdi borokból válogatott kitűnő kóstoló után az ebéd remek fogásai - stílusosan- a Syngenta savanyított káposztáiból készültek.