A Szegedi Tudományegyetem Élelmiszermérnöki Intézetének két szaktudósa: Prof. Gábor Miklósné Dr. és Dr. Krisch Judit tanulmányban foglalta össze a bogyók és a belőlük készült termékek (lé és lekvár) antioxidáns hatását. Megvizsgálták a bogyós gyümölcslé és a maradék héjból, magból készült etanolos kivonatok antimikrobiális tulajdonságait – írja a novenyvedoszer.hu

homoktövis

Homoktövis (Hippophae rhamnoides) – fotó: pixabay.com

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) lombhullató, tüskés cserje vagy kis fa, amely széles körben elterjedt Ázsiában és Európában a Himalája régiótól Finnországig és Svédországig. A bogyói jellemzően szeptemberben érnek: a színük sárga, narancssárga vagy piros. Gazdagok C-vitaminban (fajtától és környezeti tényezőktől függően akár 310 mg/100 g gyümölcs), E-vitaminban és karotinoidokban. Tartalmaznak glükózt, szerves savakat: almasavat, citromsavat és a kininsavat.

A homoktövist a népi gyógyászatban hagyományosan a bőr- és emésztőrendszeri betegségek kezelésére alkalmazták.


A homoktövis olajjal és levével újszerű vizsgálatokat végeztek a rák, a szív-,érrendszeri és májbetegségek, valamint gyomor-bélrendszeri fekélyek megelőzésére és kezelésére. A kutatások során kiderült: a homoktövis aktív komponensei (C-vitamin, tokoferolok, karotinoidok, egyes flavonoidok és egyéb fenolos vegyületek) antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek.

Annak érdekében, hogy az antioxidáns aktivitást meghatározzák a kutatók szeptemberben homoktövis bogyót vásároltak egy budapesti piacon majd -20°C-on tárolták. A vizsgálathoz beszerzett lekvár és a gyümölcslé a kalocsai Bio-Drog-Berta Kft. terméke volt, amit körülbelül +5°C-on tároltak hűtőszekrényben.

Az antioxidáns mérésekhez a homoktövis bogyóból, lekvárból és a gyümölcsléből vizes és szerves oldószeres kivonatot készítettek, míg az antimikrobiális mérések elvégzéséhez a bogyókból frissen kipréselt levet, valamint a préselés után visszamaradt héj és mag alkoholos kivonatát használták fel.

homoktövis

A homoktövis aktív komponensei antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek – fotó: pixabay.com

A vizsgálat eredményei a következők lettek:

  • a homoktövis bogyó húsa tartalmazta a legtöbb redukálószert; a C- vitaminra átszámított mennyiség megegyezett a legjobb nemzetközi eredményekkel (350 mg/100 g).
  • a lekvár és a gyümölcslé esetében az antioxidáns aktivitás körülbelül a felére csökkent, mert a C-vitamin nagy része a hőkezelés következtében lebomlott.
  • a lekvár magasabb biológiai értéket képviselt, mint a lé, ennek az a magyarázata, hogy a magasabb szárazanyag-tartalom miatt csökkent a rendszerben az oldott oxigén mennyisége.
  • a tárolási hőmérséklet (-20°C) lényeges az antioxidánsok nagy mennyiségének megtartásához.
  • a frissen préselt bogyólé egyaránt jó gátló hatással volt a Gram-pozitív és Gram-negatív baktériumokra, a legérzékenyebb baktériumok a Bacillus cereus és az Escherichia coli voltak. Az E. coli esetében a lé gátlási zónája jelentősebb volt, mint a streptomycin antibiotikumé. A legérzéketlenebb faj a B. subtilis volt.
  • a szárított héj és a magvak etanolos kivonata sárga színű volt, ami a karotinoidok jelenlétét igazolta, de ezek nem mutattak antibakteriális hatást.

Az antioxidáns és antimikrobiális mérések arra utalnak, hogy a homoktövis elsődleges bioaktív anyagai a vízben oldható fenolok és a C-vitamin, de erős antioxidáns hatással bírnak a karotinoidok is.