A jövő elejétől több lengyel üvegház, az energiaköltségek drasztikus emelkedése miatt, kénytelen felfüggeszteni a termesztést – írja a hortidaily.com. Amint Agnieszka Sekara professzor asszony egy Olaszországban tartott nemzetközi szimpóziumon kifejtette, ez egy olyan időpontban történt, amikor több évi, nagyon komoly műszaki fejlesztések és befektetések árán az ország egész évre kiterjedő zöldségellátását – a helyi fogyasztók ízlésének legjobban megfelelő fajtákból – elfogadható színvonalon sikerült kiépíteni.
A lengyel fogyasztóknak bele kell törődniük az ellátás szezonális ingadozásához? – Fotó: pxfuel.com
A következő hetekben a Krakkói Egyetem kutatói – kertészeti szakértők bevonásával – megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a kieső termékek pótlása a dél-európai mediterrán országokból megoldható, illetve kifizethető-e.
Az egyértelműnek látszik, hogy a külföldről történő ellátás a hazai termesztésnél magasabb ráfordításokkal jár, és egy ilyen megoldás esetén a lakosság zöldség-gyümölcs ellátása az eddiginél alacsonyabb színvonalú lesz, mivel a külföldi beszállítók árszínvonala – a fuvarköltségekkel terhelve – jóval magasabb a lengyel termelők által a hazai üvegházakban a tavalyi költségek mellett elérhetőnél. Ugyanakkor a lengyel fogyasztóknak bele kell törődniük az ellátás szezonális ingadozásához, vagyis a kertészeti termékek téli felhozatalának lényeges csökkenéséhez.