"Mindenkinek más a hobbija, nekem az, hogy chilit termesztek, és különféle termékeket, őrölt paprikát, chilipelyhet, paprikakrémet állítok elő. Mivel óriási a kereslet ezekre a termékekre, elmondhatom, hogy olyan hobbit találtam, ami nem viszi, hanem inkább hozza a pénzt" – vágott bele mondandójába Vass László, aki Füzespusztán (Kiskunhalas mellett), egy 150 négyzetméteres üvegházban foglalkozik ezzel a nem szokványos kertészeti tevékenységgel. Tavaly váltotta ki az őstermelői igazolványt és a kistermelői engedélyt.

Több fajtával foglalkozik, így található az üvegházban Habanero többféle változatban, Scorpion piros és barna változatban, Jalapeno (piros és sárga), de a nagy kedvenc a Carolina Reaper, amit a Guinness World Records a világ legcsípősebb paprikájaként tart számon. A Carolina a Scorpiont taszította le a trónról. (Amerikában már van ennél is csípősebb chilipaprika-fajta, de az elismertetéshez szükséges kísérletek még nem zárultak le.)

A Carolina Reaper csípősségét a kapszaicin mennyisége adja, ezt a Scoville-skálával mérik SHU-ban. A hivatalos Guinness World Record szerint átlagos csípőssége 1 569 300 SHU (a Winthrop Egyetem 2013-ban végzett vizsgálata alapján).

A legcsípősebb paprika csípőssége 2,2 millió SHU volt. Csak hogy ezt el is lehessen képzelni: a legerősebb cseresznyepaprika csípőssége számmal kifejezve kb. 5000 SHU.

chili paprika

A ráncos Carolina reaper, a világ legerősebb paprikája – Fotó: Agroinform

barna chili paprika

A Scorpion és a Carolina is rendelkezik barna változattal (Csokoládé fajtaváltozat) – Fotó: Agroinform

chili paprika

Egy kisebb chiliszüret után 2022-ben – Fotó: Vasi Chili/Facebook

Vass László

László folyamatosan jár vásárokba, nagy a kereslet a chilitermékek iránt – Fotó: Vasi Chili/Facebook

üvegház

Ebben az üvegházban foglalkozik László chilitermesztéssel. Ezek a példányok még kicsinek mondhatóak, néhány hét múlva embermagasságúak lesznek – Fotó: Agroinform

Cayenne bors chilipaprika

Cayenne bors chilipaprika, melynek neve egy fordítási hibából eredhet – Fotó: Agroinform

Bács-Kiskun megyében nagy hagyománya van a fűszerpaprika-termesztésnek, rengeteg ételhez használják itt az őrölt piros paprikát, ezért megkérdeztük Lászlót, hogy egy hagyományos marhalábszár-pörköltben is megállják-e a helyüket ezek az őrlemények. Mint mondta, tökéletesen, és bár nagyon csípős termékről van szó, kifejezetten jó élettani hatásai vannak. A kutatások szerint segíthet a vérnyomás csökkentésében, javíthatja a vércukorszintet és támogathatja a szív- és érrendszer egészségét a chili fogyasztása.