A szilvában az antioxidáns vegyületek részaránya felelős a gyümölcsök sötétebb, kékes-vörös színének kialakulásáért – Fotó: pixabay
A legnagyobb japán-szilva termesztő országban, Spanyolországban két kutató intézet is intenzíven dolgozik az ilyen gyümölcsök minőségének javításán. A spanyol kutatók megállapították, hogy a szilvákban az antioxidáns vegyületek részaránya felelős a gyümölcsök sötétebb, kékes-vörös színének kialakulásáért, azaz a magasabb antocián tartalom sötétebb színt eredményez – írja a freshplaza.de.
A szín kialakulása az MYB10 jelű géntől függ, ez a kérdés azonban tulajdonképpen másodrendű, ennél sokkal fontosabb maga a szín által jelzett antioxidáns tartalom, amely az emberi táplálkozásban rák- és gyulladásgátló hatást fejt ki, továbbá megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Ezen ismeretek birtokában a két spanyol intézet kutatói folyamatosan dolgoznak a Japánból származó, ízletes szilvák tápértékének és minőségének tökéletesítésén.